Kaktus iz Niša rekorder po broju cvetova (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Kaktus koji uzgaja porodica Golubović iz niškog naselja Duvaništa sa pravom se može nazvati rekorderom među kaktusima jer ovog leta ima neverovatna 62 cveta.

Toliko je puno cvetova da se stablo skoro ne ne vidi od roze cvetova u obliku truba. Vlasnica kaktusa Jelena Golubović kazala je da su tu biljku dobili od komšinice pre desetak godina i tada nije bila viša od desetak centimetara, dok sada ima oko pola metra i brojne nove izdanke.

„Cvetao je od kad smo ga dobili, ali na početku je imao samo par cvetova. Poslednjih godina je baš puno cvetao, ali nikada toliko kao ove godine. To je jedini kaktus koji imamo, uglavnom čuvamo muškatle“, rekla je Golubović.

Dodala je da o kaktusu, za razliku od muškatli, ne vode nešto preterano računa, ali i da pored toga izgleda zaista lepo i dosta cveta, ovoga leta četiri puta.

„Nismo ga do sada ni jednom prihranili, a zalivamo ga kad se setimo, ali eto nešto mu odgovara kod nas. Čuvamo ga preko zime na stepeništu, jer tu nije mnogo toplo, a ostatak godine je u dvorištu, uvek na istom mestu pored česme“, kazala je Golubović.

Prema njenim rečima, cvetovi kaktusa su zaista predivni, ali traju vrlo kratko.

„Kada je veoma toplo traju ne duže od jednog dana, rascvetaju se u toku večeri i uvenu već sledeće večeri. Jeste prava atrakcija, ko god od komšija prođe stane i divi se. Neki ljudi su i svraćali da ga slikaju, rekli su da nikada nisu videli kaktus sa toliko puno cvetova“, izjavila je Golubović.

Kako je kazala, kaktus će morati uskoro da presade jer je prerastao sakciju u kojoj se nalazi, ali se nadaju da će to dobro podneti i da će i naredne godine imati veliki broj cvetova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x