Kamberi i Albanci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa pred Senatom SAD

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Šaip Kamberi, foto: Srbija vesti
Podelite vest

Poslanik u skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da će delegacija Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca u ponedeljak pred američkim Senatom govoriti o situaciji i položaju Albanaca u “Preševskoj dolini”.

Kamberi je na svom Fejsbuk nalogu napisao da će delegaciju, uz njega, činiti i savetnica premijera Kosova Ardita Sinani, kao i drugi političari iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, među kojima će biti Ragmi Mustafa, Flora Ferati, Nagip Arifi i drugi.

“Naši napori da ostvarimo puna prava i stvorimo jednake šanse za sve, pored zajedničkih političkih borbi, su uslov i svakodnevna potreba svakog Albanca u Preševskoj dolini. Trud je naša obaveza, i u zemlji i van nje”, naveo je Kamberi.

Prema njegovim rečima, “Preševska dolina” ima tri potpisana sporazuma sa različitim vladama u Beogradu uz posredovanje međunarodnog faktora, ali da se još uvek priča o “dnevnim potrebama i obavezama preuzetim od strane Beograda koje nisu ispunjene”.

“Umesto rešavanja problema naših legitimnih zahteva, razni lokalni faktori godinama pokušavaju da blokiraju svaku našu zajedničku koordinaciju, svaku zdravu inicijativu i svaki pokušaj da obezbedimo bolji život našim građanima”, ocenio je Kamberi

Ocenio je da im je zbog toga “više nego ikada” potrebna koordinacija i bliska saradnja sa Prištinom i Tiranom, odnosno usklađivanje politike sa “internacionalnim prijateljima” i podizanje svesti o problemu Albanaca “doline”.

Kamberi je naveo da bi Evropa i Evropska unija trebalo da budu jedina orijentacija Zapadnog Balkana jer “nijedna zemlja, pa ni Srbija”, neće moći da se priključi bez ozbiljnog pristupa i unapređenja pozicije manjina i obezbeđivanju jednakih prava.

On se zahvalio vladi Kosova što je omogućila tu posetu i najavio da će o svemu pričati po povratku iz Vašingtona, na konferenciji za novinare.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x