Kamen spoticanja u kamenolomu “Mandala”. Preti li stečaj Direkciji za izgradnju Gadžinog Hana?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Kamenlom Mandala Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Kamenolom „Mandala“ otvorio je mnoga pitanja, neka od njih odgovore će, najverovatnije,  dobiti na sudu. Zašto je nedavno smenjena načelnica opštinske uprave i kako se dogodilo da firma devera aktuelne predsednice Skupštine opštine Gadžin Han, Marije Cvetković, dobije istražna prava u kamenolomu koji je decenijama eksploatisala lokalna Direkcija za izgradnju? Jelena Milošević, poslanica SSP-a iz Niša, tvrdi da ima dokaze da je u pitanju trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i klasičan sukob interesa, zbog čega 34 radnika Direkcije za izgradnju u Gadžinom Hanu mogu ostati na ulici.

Dozvola Ministarstva rudarstva i energetike za istražne radove u kamenolomu „Mandala“ na ime firme preduzetnika Bobana Cvetkovića, došla je do opštine, ali ne i do onih do kojih je trebalo. Preduzetnik koji je dozvolu dobio, dever je aktuelne predsednice Skupštine opštine Gadžin Han Marije Cvetković. Poslanica SSP-a iz Niša, Jelena Milošević, tvrdi da je rešenje namerno zadržano “u fijoci“, do isteka roka za žalbu, Cvetković to demantuje.

Foto: printscreen Nova S

“Rešenje nije stajalo kod načelnice u fijoci i nije tačno da rešenje nije zavedeno, a i ne vidim razlog za polemiku oko toga”, istakla je Marija Cvetković, predsednica Skupštine Opštine Gadžin Han.

To rešenje  bilo je jedan od razloga za nedavnu  smenu načelnice opštinske Uprave Ljiljane Petrović.

Foto: Srbija Vesti

Poslanica SSP-a, Jelena Milošević, tvrdi da ima dokaze da rešenje namerno nikada nije došlo do pisarnice opštine i da nije zavedeno, sve do isteka roka za žalbu.

Da rešenje postoji, u opštini su saznali kada je deverova firma  „ Boban Cvetković“  prijavila istražne radove u kamenolomu “Mandala”.  Do danas, eksploataciju kamena za nasipanje atarskih puteva radila je Direkcija za izgradnju iz Gadžinog Hana.

Decenijama i bez potrebnih dozvola, a to su znali  svi, pa i Marija Cvetković.

U toku 2016. godine opština je kod ministarstva pokrenula postupak za dobijanje dozvole, ali nije doveden do kraja. Kako i zašto – ne zna se.

U tom vakuumu, firma Bobana Cvetkovića prikupila je potrebnu  dokumentaciju, zatražila  i dobila dozvolu. Direkcija se finansira iz budžeta opštine, koja spada u najnerazvijenije u Srbiji.

Dok Marija Cvetković tvrdi da Direkcija nije imala nikakve prihode iz kamenloma, jer se kamen nigde nje fakturisao, Milošević kaže da “kamen nisu fakturisali”, ali su fakturisali izvođenje radova na atarskim putevima širom opštine Gadžin Han, za to dobijali novac iz budžeta i time se pokrivale zarade za 34 radnika.

  “Da bi se namestio posao firmi “Boban Cvetković”, Direkcija se gura, kako bi ta firma preuzela posao iz njihove nadležnosti. Da li je načelnica Ljiljana petrović radila to po svom nahođenju, ili po nečijem nalogu, pitanje je i za načelnicu i za Tužilaštvo, jer ću ja načelnici pustiti krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem”.

Predsednica  SO Gadžin Han Marija Cvetković smatra da firma njenog devera nije nikog ugrozila, poslanica SSP-a Milošević tvrdi da je ovom dozvolom ugroženo 34 radnika Direkcije, a da je Cvetković u klasičnom sukobu interesa.

Foto: printscreen Nova S

“Ukoliko se Direkciji zabrani da uzima kamen iz ovog kamenoloma neće imati šta da radi, neće moći da posipa atarske puteve, samim tim gubi svoju svrhu, ide u stečaj a radnici će ostati bez posla, na ulici, jer neće imati šta da rade”, tvrdi Milošević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x