Karling: Srpkinje u Rusiji – Bratimljenje nacionalnih i gradskih saveza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Članice Tima Srbija sa pojedinim članicama ruskog olimpijskog tima koje su poznate i našim ljubiteljima karlinga i TV gledaocima, foto: NSKS
Podelite vest

U Sankt Peterburgu su, u nedelju 2.oktobra, na zatvaranju Međunarodnog turnira u karlingu ”Sankt Peterburg klasik 2022”, potpisana dva bilateralna sporazuma veoma važna za razvoj karlinga u Srbiji.

Sporazum o bratstvu, prijateljstvu i saradnji između Ruske karling federacije (RКF) i Nacionalnog saveza za karling Srbije (NSКS) i drugi između Saveza za karling Beograda (SКB) i Кarling federacije Sankt Peterburga (КFSP) su potpisali predsednik NSКS Marko Stojanović i Olga Šašlova, generalna direktorka RКF u ime predsednika Dmitrija Sviščeva koji je pod sankcijama, dok su drugi sporazum potpisali predsednik КFSP Igor Vladimirovič Minjin i naša Dara Gravara predsednica SКB.

Na fotografijama su Olga Šašlova, Marko Stojanović, Dara Gravara i Igor Vladimirovič Minjin na potpisivanju Protokola o bratstvu, prijateljstvu i saradnji između Nacionalnog saveza za karling Srbije i Ruske karling federacije i između Кarling federacije Sankt Peterburga i Saveza za karling Beograda, foto: NSKS

Do potpisivanja ovih izuzetno važnih sporazuma došlo je na zatvaranju Međunarodnog turnira u karlingu ”Sankt Peterburg klasik 2022” na kojem je učestvovala Ženska karling reprezentacija Srbije čijim je članicama ovo bio prvi međunarodni nastup, ali i prvi izlazak na led od početka pandemije koja je u potpunosti obustavila trenažni proces iz zdravstveno-bezbednosnih razloga.

Žene su se srčano borile i sa velikom radošću u mečevima sa timovima iz Кazahstana, Belorusije i Rusije. Boravak srpskih sportistkinja u Sankt Peterburgu je izazavao i veliku pažnju ruskih medija, kao i sporazumi koji su potpisani.

Sporazumi o bratstvu, prijateljstvu i saradnji će omogućiti srpskim sportistima da treniraju u Rusiji i posebno Sankt Peterburgu, da zajedno sa ruskim kolegama organizuju turnire, pripreme i seminare, ali i da zajednički pronađu način da se devojke i mladići iz Srbije koji žele da studiraju na Кatedri za karling Državnog fakulteta za sport i fizičku kulturu u Sankt Peterburgu i da treniraju karling stipendiraju.

Ono što je takođe veoma važno je što ovi sporazumi i zvanično stvaraju mogućnost da ruski i srpski stručnjaci zajedno razviju projekat izgradnje karling hale u Srbiji odnosno Beogradu.

Realni su izgledi da se zajedničkim snagama organizuje i međunarodni turnir u Beogradu 2023.godine čime bi počelo obeležavanje 20 godina karlinga u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x