Kina sastavila listu najpopularnijih reči i izraza u medijima 2021.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Na vrhu liste 10 najpopularnijih reči i izraza u kineskim medijima ove godine se nalazi “jian dang bainian”, što znači 100. godišnjica  osnivanja Komunističke partije Kine, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Na listi najpopularnijh medijskih izraza naašli su se i oni koji se odnose na kovid-19 i zaštitu životne sredine.

Više od milijardu znakova iz publikacija, transkripata i tekstova iz 15 novina, 12 televizijskih stanica, sedam radio stanica i dva portala analiziralo je desetine istraživača iz Nacionalnog jezičkog centra za praćenje i istraživanje jezika u štampanim medijima pri Pekinškom univerzitetu za jezik i kulturu.

Istraživači su koristili kompjutere za obradu informacija, a zatim sa stavili listu najpopularnijih reči i fraza.

Direktor centra Jang Erhong, koji predvodi ovaj projekat još od njegovog početka 2003. godine, rekao je da 10 fraza ukazuje na fokus mejnstrim medija ove godine.

Ostale popularne reči se odnose na kinesko vazduhoplovstvo, Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, ciljeve vezane za emisiju ugljenika, Pekinšku berzu, kineske donacije vakcina zemljama u razvoju, vakcinaciju u Kini, Konvenciju o biološkoj raznolikosti, suzbijanje lošeg ponašanja na internetu i politiku za ublažavanje tereta preobimnih domaćih zadataka i podučavanja studenata van kampusa.

Rezultati nisu zasnovani samo na broju pojavljivanja popularnih reči, već i na učestalosti njihovog pojavljivanja u kratkom vremenskom periodu.

Jang je rekao da, iako ne postoji metod za precizno rangiranje popularnih reči od 1 do 10, “100. godišnjica od osnivanja Komunističke partije Kine” je nesumnjivo na vrhu liste u svim aspektima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x