Kisić Tepavčević: Novi zakon za bolji položaj korisnika privremenog smeštaja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen youtube kanal RTS
Podelite vest

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je Predlog zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti deo strateškog rešenja kako će se sprovesti prelazak sa instistucionalne zaštite korisnika na život u zajednici. Kisić Tepavčević je poslanicima u Skupštini Srbije rekla da se ukazala potreba da ova oblast bude uredjena jednim zakonom.

“Novim zakonom trebalo bi da se unapredi položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima uz aktivno efektivno i informisano učestvovanje svih lica koja učestvuju u donošenju odluka i utiču na život i prava korisnika, u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima” rekla je ministarka.

Ona je dodala da novi zakon treba da omogući zaštitu prava korisnika usluga kroz kontinuirano osposobljavanje za samostalan život i puno i ravnopravno učešće u društvu i ostvarivanju socijalne inkluzije.

“Zakon obezbedjuje da se usluge pružaju u skladu sa voljom i željom korisnika uz uvažavanje njegovog životnog ciklusa, etničkog i kulturnog porekla i životnih navika”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se “smeštaj obezbedjuje samo kao poslednja mogućnost onima kojima nije moguće obezbediti opstanak u porodici ili usluge podrške za samostalan život”.

Poslanici će danas razmatrati i ugovor o novom kreditu od 14,9 milijardi dinara za potrebe finansiranja Projekta Ruma – Šabac – Loznica, a trebalo bi da potvrde i sporazum Srbije i Indije o davanju dozvola članovima porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava za bavljenje plaćenim delatnostima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je da će poslanici danas raditi do 17.30 zbog zakazane sednice vlade, da će sutra razmatrati ostale tačke dnevnog reda, dok se glasanje planira za sutra uveče.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x