Kit na Havajima uginuo sa ribarskim mrežama i plastičnim otpadom u stomaku (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

People work around the carcass of a dead whale in Lido Beach, N.Y., Tuesday, Jan. 31, 2023. The 35-foot humpback whale, that washed ashore and subsequently died, is one of several cetaceans that have been found over the past two months along the shores of New York and New Jersey. (AP Photo/Seth Wenig)
Podelite vest

Kit koji se nasukao na obali Havaja tokom vikenda uginuo je najverovatnije zato što je pojeo velike količine ribarske mreže, plastičnih kesa i drugog morskog otpada, rekli su danas naučnici ukazujući na pretnju za životinjski svet od miliona tona plastike koja završi u okeanima svake godine.

Telo kita dugog 17 metara i teškog 54.431 kilogram prvo je primećeno na grebenu kod ostrva Kauai u petak. Visoka plima ga je nanela do obale u subotu.

Direktorka laboratorije Univerziteta Havaja Kristi Vest rekla je da je bilo dovoljno stranih predmeta u otvorima intestinalnog trakta kita da blokiraju hranu.

U stomaku kita pronadjeno je šest zamki za ribe, sedam tipova ribarske mrerže, dva tipa plastičnih kesa, udica i drugi predmeti. Istražitelji su u stomaku našli i kosture riba,i ostatke drugih životinja.

Ovo je prvi slučaj da je kit u havajskim vodama uneo odbačenu opremu za ribarenje, rekli su zvaničnici.

Njegov stomak je bio toliko veliki da tim iz laboratorije nije mogao u potpunosti da ga ispita, i veruju da je bilo još materijala koji nisu mogli da izvuku.

Istražitelji nisu pronašli bilo kakve smetnje na drugim organima životinje koje su ispitali. Prikupili su uzorke da provere za bolesti i sprovedu dodatne testove.

Kitovi predju hiljade kilometara u okeanu tako da nije jasno odakle su otpaci došli.

Naučnici kažu da se više od 35 miliona tona plastičnog zagadjenja proizvede na Zemlji svake godine i da oko četvrtina od te količine završi u vodi.

Otpaci u morima nanose štetu brojnim vrstama.

Morske ptice mogu da unesu do osam odsto svoje težine u plastici. Ugrožene havajske foke i zelene morske kornjače mogu da budu uhvaćene u plastične mreže i uginu. Ajkule i drugi predatori jedu manje ribe koje se hrane sa mikro plastikom, što posle može da ugrozi njihovo zdravlje.

Pored toga što jedu plastiku veliki kitovi mogu da se povrede kada se upetljaju u ribarsku opremu ili druge konope u okeanu.

Veliki kitovi su ugrožena vrsta i nalaze se u dubokim okeanima širom sveta. U izveštaju iz 2021. američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu procenjuje se da ima oko 4.500 ovakvih kitova u vodama oko havajskih ostrva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x