Klimatolog: Moguće izlivanje reka, ali ne deluje da ćemo imati ozbiljnije poplave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Situacija na rekama u Srbiji nije redovna i moguće je da dođe do izlivanja posebno na slivu Save, izjavio je jutros klimatolog Vladimir Đurđević.

Đurđević je za Radio-televiziju Srbije rekao da prema trenutnim prognozama ne deluje da će biti ozbiljnih poplava poput onih iz 2014. godine, ali da treba biti oprezan.

“Nismo u situaciji koja je ekstremno kritična, ali neka opreznost treba da postoji s obzirom da smo imali velike akumulacije padavina i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Na celom slivu Save, i u Sloveniji su bile velike padavine. Ta voda jednostavno treba da prođe negde i proći će i kroz Srbiju”, kazao je klimatolog.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje da bi 19. maja na Savi kod Šapca vodostaj mogao da pređe granicu odbrane od poplava, a Đurđević navodi da je to samo prvi stepen upozorenja.

“U jednom trenutku ćemo imati viši vodostaj nego što je uobičajeno, u nekim mestima će to biti preko granice za redovnu odbranu od poplava. Možda ćemo se približiti sledećem nivou upozorenja, ali prema trenutnim prognozama, ovo ne bi trebalo da bude situacija koja je ekstremna, poput poplava 2014. godine”, kazao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da nakon obilnih padavina nije bilo ugroženih, ali da su intervenisali na teritoriji Novog Sada, Beočina i Sremskih Karlovaca, zatim u Zrenjaninu, Šapcu i Valjevu.

Evakuisane su dve osobe u Koceljevu kod Valjeva, gde je poplavljeno desetak kuća.

Poplave su prethodnih dana najviše pogodile Italiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x