Kneginja čardaša ponovo na repertoaru SNP-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Nakon sedam godina, opereta “Kneginja čardaša” vraća se na repertoar Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, izvođenjima 21, 24. i 31. januara, pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, a po libretu Lea Štajna i Bele Jenbaha.

Kako je saopšteno, u pitanju je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih opereta Imrea Kalmana, koja peva o velikoj ljubavi između kabaretske zvezde Silve Verecki i kneza Edvina Lipert Vajleshajma.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov najavio je obnovu “Kneginje čardaša” i ocenio da je to jedna od najpopularnijih opereta.

“Posle velike premijere opere ‘Karmen’, savremene opere ‘Vladimir i Kosara’, ‘Aide’ neizostavni delo stamenog repertoara koji decenijama negujemo je i ova popularna opereta koju publika sa nestrpljenjem očekuje”, naveo je Stankov.

Iz SNP istakli su da je premijera “Kneginje čardaša” bila u Beču, 17. novembra 1915. u “Johan Štraus teatru”, a u novembru 1916. godine, mesecu u kojem je umro car Franc Jozef, izvedena je i na peštanskoj pozorici.

“Usred rata, ‘Kneginju čardaša’ su igrale obe zaraćene strane. Kalman je bio slavljen na obe strane fronta”, rekli su iz ovog teatra.

Pored glumice Gordane Jošić, koja tumači ulogu Anhilde, na sceni će joj se pridužiti i glumac Miodrag Petrović u ulozi Kneza Leopolda, uz Balet i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Premijera operete “Knjeginja čardaša” u SNP-u bila je 2007, dok je premijernu obnovu publika gledala 2016. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x