Ko je bio legendarni Vranjanac čika Mitke?

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Spomenik čika Mitketu u centru Vranja Foto: Srbija Vesti/V.M.
Podelite vest

Spomenik oslobodiocima Vranja iz 1878. godine, poznatiji kao „Čika Mitke“ nalazi se na Trgu Republike u Vranju, u užem centru grada. Nekoliko puta je uništavan, trenutno je bez leve ruke  puške, ali i danas pod nogama ponosno lomi turski barjak. Spomenik je delo poznatog beogradskog vajara Simeona Roksandića.

Neposredn nakon oslobođenja od Turaka, Vranjanci su počeli da sakupljaju donacije za podizanje spomenika palim oslobodiocima. Istorija beleži dada je 31. januara 1900. godine organizovana donatorska zabava sa igrankom za koju je ulaznica je bio dobrovoljan prilog za podizanje ovog spomenika.

Tada je general Jovan Belimarković priložio 2.000 tadašnjih dinara za izgradnju spomenika, tako da su na spomeniku, osim Belimarkovićevog, uklesana imena još 118 starešina, redova i dobrovoljaca palim u borbama sa Turcima.

Vranje je u turskom ropstvu bilo 422 godine, sedam meseci i 17 dana. Slobodu je dočekalo sa nešto više od 8.000 žitelja.

Spomenik je podignut 1903. godine, neposredno pred Majski prevrat i rad je poznatog beogradskog vajara Simeona Roksandića.

Bugarski okupatori su spomenik rušili dva puta, ali je ponovo obnavljan.

Trinaest godina nakon podizanja, Bugari su ga porušili u Velikom ratu, a nakon rušenja natovarili su spomenik u zaprežna kol i odvezli ga prema Grdelici, od kada mu se gubi svaki trag. Pretpostvalja se da je pretopljen za topovsku đulad.

Na sreću, Roksandić je u ateljeu sačuvao kalup, pa je posle rata naručen, urađen i postavljen spomenik indentičan uništenom.

U Drugom svetskom ratu Bugari su lancima vezali spomenik za tenk i srušili ga, kada je bio znatno oštećen.

„Čika Mitketu“ je tada polomljena leva ruka u kojoj je držao pušku „ostrogušu“, a odlomljen je i vrh cevi topa koji se nalazi kraj nogu ratnika.

I dan danas je izgleda tako, ali, iako bez ruke i puške, ponosno lomi turski barjak pod nogama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x