Koalicija ‘Dosta! Evropski put’ traži pravdu u Strazburu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Sud za ljudska prava, Strazbur Foto: O.S.R.
Podelite vest

Koalicija “Dosta! Evropski put” ocenila je da je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je ustanovljeno da prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) može da podnese samo podnosilac izborne liste, “politički motivisana”, zbog čega će “pravdu potražiti pred sudom u Strazburu”.

Koalicija je u saopštenju navela da je prigovor, a kasnije i žalbu, podneo Mirko Bajić koji je prema koalicionom sporazumu bio ovlašćeno lice za podnošenje izborne liste GIK-u.

“Kako bi Viši sud izbegao odlučivanje o pravu i diskriminaciji, našao je da Mirko Bajić nije Mirko Bajić i da se ta dva lica razlikuju iako je koalicionim sporazumom regulisano i to pitanje. Mirko Bajić jeste fizičko lice i podnosilac prigovora i ovlašćeno lice. Na ovaj način sud je izbegao odlučivanje o pogrešnoj primeni prava od strane Gradske izborne komisije, bežeći od odgovornosti”, dodaje se u saopštenju.

Ta koalicija je ocenila da je žalbom koju su podneli “dokazana diskriminacija i selektivna primena prava”, navodeći da je “Dosta! Evropski put” trebalo da bude proglašena kao manjinska, na isti način na koji je proglašena i lista Ruske stranke.

“Na ovaj način i ovakvim postupanjem Višeg Suda i Gradske izborne komisije legitimitet izbora je doveden u pitanje. Koalicija ‘Dosta! Evropski put’ se neće povući, i pravdu će potražiti pred sudom u Strazburu, jer smatramo da su činjenice i okolnosti na našoj strani”, navodi se u saopštenju.

Dodali su i da je koalicija predala žalbu Upravnom sudu na rešenje Republičke izborne komisije (RIK).

“Koristimo priliku da istaknemo da nismo ničiji trojanski konj, da smo na izbore hteli izaći u skladu sa pravnim sistemom Srbije i da smo u tome onemogućeni, jer pojedinci nisu spremi da se suoče sa pravnim argumentima… O svom daljem političkom delovanju i nastupanju, kao i o eventualnoj podršci nekome od lista koje su proglašene za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, ‘Dosta! Evropski put’ će blagovremeno obavestiti javnost”, piše u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x