Koalicija za slobodu medija: Odluka REM-a je nastavak medijskog mraka u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da je odluka Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da televizije Pink, Hepi, B92 i Prva ponovo dobiju dozvole za nacionalno emitovanje “nastavak medijskog mraka” i “najava daljeg sunovrata medijske scene u Srbiji, i da će doprineti daljem kulturnom i svakom drugom propadanju društva.

Ocenjuje se da je REM ponovo dao dozvole za nacionalno emitovanje televizijama od kojih nijedna “nije poštovala elaborat na osnovu kojeg je ranije dobila dozvolu”, niti je ispunjavala obavezu propisanu Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge.

“Samo tokom 2020. godine načinjeno je preko 12.000 prekršaja Zakona o oglašavanju od strane ove četiri televizije, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja”, navodi se u saopštenju i dodaje da su četiri televizije godinama kršile zakone, Kodeks novinara Srbije i nisu poštovale minimum uslova propisanih podzakonskom regulativom.

Koalicija za slobodu medija istakla je da takvo korišćenje javnog dobra smatra uvredom za zdrav razum jer pokazuje selektivnu primenu zakona i pravila, da pravila ne važe za privilegovane medije u službi vladajućeg režima”.
.
U donošenju odluke, po oceni Koalicije, REM nije uzeo u obzir kriterijume propisane pravilnikom, prema kojima je morao, između ostalog, da proceni “da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde” i  programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola

“Jasno je da je REM prekršio ove odredbe, što se donekle i očekivalo, s obzirom na to da je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ranije rekla da je u pitanju novi konkurs gde svi imaju iste startne pozicije”, ističe se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x