Kompanija Nestle završila prvu fazu izgradnje nove fabrike u Surčinu gde će zaposliti 330 radnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto> ZouTube Tanjug News Agency official video printscreen
Podelite vest

Švajcarska kompanija Nestle obeležila je danas završetak prve faze izgradnje nove fabrike u beogradskoj opštini Surčin gde će proizvoditi hranu na biljnoj bazi.

U izgradnju druge fabrike Nestlea u Srbiji investirano je 67 miliona švajcarskih franaka, a prostiraće na oko 18.000 kvadratnih metara.

Fabrika bi trebalo bi da počne da radi u oktobru ove godine i u njoj će biti zaposleno 330 ljudi.

Svečanosti povodom završetka prve faze izgradnje fabrike prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka privrede Andjelka Atanasković, generalna direktorka kompanije Nestle za Adrijatik južni region Marija Davidović i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Vučić je rekao da je zadovoljan što se u Srbiji, u vreme kada nema previše stabilnosti u Evropi i svetu, grade nove fabrike i pokazuje ne samo opredeljenost da se čuva mir već i da se učini sve da zemlja ide napred i da se ebezbedjuje dobra budućnost za nove generacije.

On je istakao je za Srbiju značajna investicija Nestlea u novu fabriku i najavio da će nova saobraćajnica od Surčina do Novog Beograda, koja će povezati Beograd sa autoputem “Miloš Veliki” biti završena u oktobru ili najkasnije u novembru i da će puno značiti za dalji razvoj tog dela Beograda.

Nestle u Srbiji posluje 17 godina, a u fabrici u Surčinu, koju je kompanija kupila od Centroproizvoda, zapošljava više do 500 radnika.

Ta kompanija ima 350 fabrika u svetu, a u novoj fabrici u Srbiji će se proizvoditi hrana od domaćih sirovina – šnicle, medaljoni, prsa i file, na bazi soje, glutena, ulja i uljane repice.

Generalna direktorka kompanije Nestle za Adrijatik južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija) Marjana Davidović istakla je da će sve sirovine, koje se budu preradjivale u novoj fabrici, biti iz Srbije.

Kako je navela, pre svega misli na soju, a gotovi proizvodi će se izvoziti u EU.

Prema njenim rečima, kompanija će dobavljače sirovine, pre svega soje, edukovati za novi način uzgajanja, tzv. regenerativnu poljoprivredu, koja više čuva okolinu i ne koristi standardne pesticide.

“Gradimo fabriku koja je ekološki prihvatljiva po današnjim standardima”, kazala je Davidović i podsetila da je Nestle medju prvim kompanijama koje u Srbiji imaju sertifikat da proizvode bez uticaja na životnu sredinu.

Naglasila je da će se i u buduće voda koja izlazi iz procesa proizvodnje potpuno prečišćavati pre vraćanja u prirodu, a i sav otpad koji bude izlazio iz proizvodnje biće recikliran.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid ocenio je da će novo ulaganje Nestlea doprineti ekonomskom razvoju Srbije.

Naveo je da je Švajcarska dugo godina podstiče ekonomski razvoj Srbije u cilju EU integracija i da je u poslednjih 30 godina pomogla sa 400 miliona evra, što je svrstava u četiri najveća bilateralna donatora u Srbiji.

Dodao je da je pomoć bila usmeravana pre svega u povećanje efikasnosti javne uprave, podsticanje ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kao i rešavanju izazaova u vezi sa klimatskim promenama.

Šmid je podsetio i da su švajcarske kompaniju u Srbiju uložile 1,7 milijardi evra i da zapošljavaju 12.000 radnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x