Kompanija Ziđin koper upumpava svežu vodu u Borsko jezero

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Kompanija “Srbija Ziđin koper” (Serbia Zijin Copper) objavila je danas da već tri nedelje upumpava svežu vodu sa zlotskih izvorišta u Borsko jezero i na taj način dopunjava akumulaciju koja se smanjila zbog loše hidrološke godine.

Ovaj posao počeo je 6. maja, kada je nivo jezera bio tri i po metra ispod tačke preliva, a od tada se dnevno u proseku upumpa 17.500 kubika vode, pa jezero za dan poraste i do tri centimetra, navedeno je u saopštenju.

“Vodosnabdevanje kompanije nije bilo ugroženo ni pre početka upumpavanja sirove nehlorisane vode u Borsko jezero, pa je važno istaći da je dopunjavanje akumulacije odraz dobre volje menadžmenta i lep gest prema lokalnoj zajednici zbog predstojeće letnje turističke sezone”, kazao je rukovodilac Radne jedinice “Vodovod” pogona Energana Nikola Damnjanović.

On je dodao da je “Ziđin koper” sa javno komunalnim preduzećem “Vodovod” sklopila ugovor o dopuni akumulacije, ali da ugovorom nije precizirana količina, već samo cena vode po kubiku.

“Ako se zna da nam za proizvodnju treba oko 10.000 kubika vode dnevno, a u jezero upumpavamo u proseku 17.500 kubika na dan, jasno je da je za kompaniju ovo trošak. Ipak, ima se na umu činjenica da je Borsko jezero omiljeno izletište ne samo Borana, već i ljudi iz svih krajeva Srbije, pa su javni interes i domaćinsko ophođenje prema resursima iznad profita”, istakao je Damnjanović.

Prema njegovim rečima, nivo vode je sada nešto ispod tri metra od tačke preliva, pa jezero može da primi još oko dva miliona kubika vode.

“Ali, nema potrebe puniti ga toliko, jer se onda gubi plažna površina koja je sugrađanima takođe važna”, naveo je Damnjanović.

On je kazao i da industrijska postrojenja već mesec dana beleže manju potrošnju vode nego inače, jer metalurgija zbog velikog remonta stoji.

Podseća se da, kada je voda na koti preliva, Borsko jezero zauzima površinu 79 hektara, a zapremina akumulacije je 10,55 miliona kubika.

U vreme maksimalnog vodostaja u njega staje i do 12 miliona kubnih metara vode, pa na nekim mestima može da bude duboko i do 52 metra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x