Koncert: FEMI KUTI & The Positive Force

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

Dom omladine Beograda i Binta Sound predstavljaju veliki koncert: Femi Kuti & The Positive Force! Jedan od najvećih živih afričkih muzičara, svakako najveća zvezda afrobita, višestruko “Grammy” nominovani, ambasador Unicefa, legendarni Femi Kuti ponovo dolazi u Beograd ovog leta. Koncert će održati u nedelju, 23. jula od 21 sat u Barutani.

Neumorni nigerijski umetnik Femi Anikulapo Kuti tera celu planetu da peva, pleše i razmišlja uz zvuk afrobita. Princ afrobita, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija – sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Kutija.

Femi Kuti dolazi u pratnji svog velikog benda “The Positive Force“, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao 3 šoua u jednom. Sa Femijem na sceni, nastupaće i naš istaknuti muzičar Igor Vince i to na mestu perkusioniste, koji već više od jedne decenije nastupa i sarađuje sa Femijem Kutijem.

Femi je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, koji sa podjednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je Amnesti internešenal imenovao za svog „afričkog ambasadora“.Sa scene The New Africa Shrine, njegovog kultnog kluba koji se nalazi u srcu uzavrelog Lagosa, u kom svira nekoliko puta nedeljno, do velike sale Filharmonije Pariza, preko Njujorka, Johanesburga, Sidneja ili Tokija, Femi nosi svoju poruku nade i jedinstva širom sveta.

Videti koncert Femija Kutija znači transportovati se u vrelinu omamljujuće noći plesa i transa u New Africa Shrine i učestvovati u jedinstvenom muzičkom iskustvu, izuzetne velikodušnosti. Afrobeat, urbani, moderan i hibridni muzički univerzum, gde se zvuci afričke tradicije i joruba ritmovi spajaju sa stilovima kao što su džez, fank, pank i hip-hop. Slušati Femija na sceni znači komunicirati sa velikom univerzalnom porukom mira i otpora. Kroz svoje tekstove direktno napada i osuđuje korupciju, siromaštvo i ugnjetavanja i neumorno brani ljudska prava, socijalnu pravdu i jednakost. Femi Kuti je takođe uključen u važne filantropske ciljeve, redovno sarađuje sa organizacijama kao što je Amnesty International, ili inicijative poput Global Citizen. Duga karijera odvela ga je na sve kontinente. Bio je nominovan ne manje od šest puta za nagradu Grammy i proglašen vitezom umetnosti i književnosti u Francuskoj.

Za Femija Kutija, muzika i posvećenost su priča za ceo život. Rođen 1962. godine, Femi je odrastao u Lagosu u Nigeriji, gde je počeo da svira saksofon sa 15 godina. Svoje prve korake na sceni napravio je kada se pridružio grupi Egypt 80, koju je predvodio njegov otac, legendarni Fela Anikulapo Kuti. Nakon dve godine, Femi je morao da zameni svog oca Felu na čelu grupe, koji je bio brutalno zatvoren od strane nigerijskih vlasti, zbog njegovih političkih opredeljenja. Godine 1987. Femi Kuti je stvorio sopstvenu grupu The Positive Force i brzo se uspostavio kao jedan od velikih glasova savremene afričke muzike.

Nakon 35 godina, desetak albuma i hiljade koncerata, Femi Kuti ostaje jedan od najvećih umetnika Afrike. Njegovu muziku iznova otkrivaju prestižni međunarodni di-džejevi, a sarađuje sa velikim umetnicima kao što su Wizkid, Coldplay, elektro producent Robert Hood, IAM i mnogi drugi.

U maju 2017. godine upisan je u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je proizveo najduži neprekidan ton na saksofonu i to u trajanju od 51 minuta i 35 sekunde!

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u i onlajn, po ceni od 2000 RSD.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x