Koncertno predavanje posvećeno Stanislavu Biničkom u Istorijskom muzeju Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti Stanislava Biničkog (1872-1942), Muzikološko društvo Srbije (MDS) i Istorijski muzej Srbije u Beogradu, organizuju koncertno predavanje posvećeno tom kompozitoru, izuzetno zaslužnom za razvoj muzičke kulture u Srbiji.

Šira javnost Biničkog najčešće dovodi u vezu s njegovom kompozicijom „Marš na Drinu“, međutim, manje je poznato da je on, tokom svoje profesionalne karijere, delovao ne samo kao kompozitor već i kao dirigent, prevodilac libreta i organizator muzičkog života Beograda.

O liku i delu Stanislava Biničkog govoriće muzikološkinja Marijana Dujović, autorka monografije o toj znamenitoj ličnosti a Studijski hor „Zvon katolikon“ pod upravom Djorđa Stankovića, izvešće „Seljančice“ i „Tetovke“, dve horske zbirke Biničkog koje dugo nisu bile na repertoaru horova u Srbiji.

Koncertno predavanje je plod sporazuma o saradnji MDS i Istorijskog muzeja Srbije i biće održano u četvrtak, 13. oktobra u 19 sati u muzeju, na Trgu Nikole Pašića 11.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x