Konkurs za najbolje fotografije kulturne baštine Srbije otvoren do 30. decembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FB stranica Art Exchange Inc
Podelite vest

Medjunarodna neprofitna organizacija “Art Exchange Inc” pozvala je fotografe da do 30. decembra 2021. pošalju radove na konkurs “Nasledje od kamena i neba – svetska kulturna baština Srbije”, saopštila je Srpska pravoslvna crkva (SPC).

Fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine, navedeno je u saopštenju SPC.

U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima,  srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji i manastiri Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana, i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci, navodi se u saopštenju.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar “Pamćenje sveta”.

Pobednik takmičenja biće nagradjen sa 1.000 američkih dolara, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 dolara, a njihovi radovi, kao i fotografije finalista, biće deo izložbi u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022. godine, i predstavljeni u godišnjem katalogu foto konkursa.

Jedinstvena štamana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta, najavili su organizatori konkursa.

Član žirija je osnivač Art Exchange Inc Svetlana Rogić koja je studirala fotografiju na Medjunarodnom centru za fotografiju u Njujorku kod nekih od najpoznatijih svetskih savremenih fotografa, a magistrirala menadžment u kulturi na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

U žiriju je direktor Doma kulture Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević kao i indonežanski fotograf Ivan Bagus, šef Odseka za fotografiju na Univerzitetu Distrikta Kolumbija i profesor fotografije na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x