Taj čudnovati i simpatično “opasan” Kopaonik vole mnogi (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

KOPAONIK: Luka Stojković
Podelite vest

Srbije ima veoma lepe i visoke planine, kako za odmor tako i za planinarenje, ipak ona najpopularnija je Kopaonik.

Ova planina popularna je i po svojoj promenljivoj ćudi, u roku od 20 minuta na njoj se promene vremenske prilike od najsunčanijeg dana do obilnih kiša ili se u zoku zime odjednom pojavi jaka vejavica koja stvori nanose na popularnom Jarmu i po nekoliko metara.

Ova planina ima najveći broj kilometara uređenih staza, uživa najveću popularnost i u zimskim mesecima jeste najposećenija, to nije slučaj kada leti ogreje sunce jer tada primat imaju one sa manjom nadmorskom visinom. Poslednjih decenija Kopaonik je i u letnjim mesecima ponudio bogat program ali se vei broj turista ipak okreće nekim drugim planinarskim centrima kada je u pitanju letnji odmor.

KOPAONIK: Luka Stojković

Kopaonički greben je dugačak 82 km i najveći je u Srbiji površine 2.758 kvadratnih kilometara. Najviši deo je Ravni Kopaonik gde su smešteni vrhovi Pančićev vrh (2017m), Suvo Rudište (1976m) i Karaman Vučak (1936m).

Kopaonik još nazivao Sunčana planina zbog broja sunčanih dana u godini a to je 200, dok se sneg na ovoj planini zadržava i do šest meseci, a skijanje je kvalitetnije zbog sistema veštačkog osmežavanja kojim je pokriveno čak 97% površine skijaških staza. Skijanje na Kopaoniku počinje početkom decembra i završava se 1. maja.

KOPAONIČKE ŽIČARE: Luka Stojković

Žičare u dužini od 22 km, u funkciji 25 žičara koje mogu da raspoređuju skijaše na desetine dobro uređenih i održavanih staza koje imaju ukupnu dužinu od 62 km a po njihovim težinama klasifikovane su po bojama: 30 plavih (lakih), crvenih (srednje teških) i crnih (teških) staza dok je najduža Krčmar dugačka čak 1902 metara.

JP Skijališta Srbije gazduje Kopaonikom, pa u njihovom sastavu funkcioniše i zabavni park za decu i odrasle što jeste jednaod posećenijih atrakcija poslednjih godina. Najomiljeniji je Bob u čijoj se vožnji jednako zabave i oni stariji i oni nešto malađi.

KOPAONIK: Luka Stojković

Iz tri pravca može se doći do popularnih kopaoničkih vrhova i to preko Jošaničke Banje, Rudnice ili Brusa.  Kopaonik je od glavnog grada udaljen 300 km, a najjbliži aerodrom je Konstantin Veliki u Nišu koji je na 120 km.

Nacionalni park Kopaonik se prostire na 12 hiljada hektara, zaštićena područja se prostiru na površini od 1.375 hektara (13 prirodnih rezervata i 26 spomenika prirode)

KOPAONIK: Luka Stojković

Na Kopaoniku leti možete da planinarite, skijate, sunčate se, kupate i uživate punim plućima…

Staza za letnje skijanje nalazi se uz žičaru Krst. Ako ste pak raspoloženi za panoramsku vožnju žičarom možete povesti i svoje mališane.

Kopaonik je pravi raj za planinare jer su im na raspolaganju brojne staze:

Hajdučica je srednje teška staza, dužine oko 20 km i uspona 415 m. Tura ovom stazom traje 7-8 sati.

Duboka je lakša staza i ima dužinu oko 8 km. Vreme potrebno za savladavanje ove staze je 4-5 sati hoda.

Nebeske stolice je jedna od najlepših staza, i jednim svojim delom vodi kroz dva rezervata prirode – Duboka i Suvo Rudište. Staza je srednje teške kategorije, njena dužina iznosi 12 km i prelazi se za 4-5 sati pešačenja.

Oštri krš je staza dužine 16 km. Vodi od turističkog kompleksa do planiskog vrha Gobelj. Iako je u pitanju srednje teška staza, ukoliko smatrate da ste sposobni za ovu avanturu, vaš trud će biti nagrađen nestvarnim pogledom ka Željinu, Goču i drugim obližnjim planinama kada se popnete na vrh . Vreme potrebno za savladavanje ove staze je oko 6 sati.

Treska je još jedna srednje teška staza, sa usponom od 450 metara i ukupnom dužinom 10 km. Tura traje oko 5 sati.

Tura Markove stene omogućiće vam da vidite jedan od najlepših prirodnih ambijenata na Kopaoniku – rezervat prirode Samokovska reka. Reč je o lakoj stazi namenjenoj svim rekreativcima, čak i onim najmanje veštim, sa usponom od svega 170 metara i dužinom od 5 km. Tura traje oko 3 sata.

Metođe je jedna od najtežih pešačkih staza na Kopaoniku. Duga je 13 km, ima uspon 853 m i prelazi se za 6 do 7 sati. Metođe je poznato narodno svetilište sa crkvom brvnarom koju vernici iz okolnih mesta tradicionalno posećuju 3. jula svake godine . Smešteno je usredi istoimenog rezervata prirode poznatog po velikom gejziru i prelepim listopadnim šumama.

Staza Jankove bare spada u srednje teške staze. Duga je oko 15 km, ima uspon 402 m i može se prepešačiti za 6 sati.

Staza Semeteško jezero je duga i teška. Potrebno je 8 do 10 sati hodanja da bi se savladao uspon od 850 metara i prešlo 18 km.

Josif Pančić transverzala Kopaonikom je pravi izazov za planinare i namenjena je najsmelijim i najspremnijim avanturistima. Reč je o teškoj, maratonskoj stazi dužine 46 km koja se prelazi za 18 do 22 sata.

The gallery was not found!

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x