Kopaonik – planina očaravajuće lepote

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji, jedno je od najpoznatijih skijališta u Evropi. Leti često zaboravimo na ovu planinu, koja kao čuvar prkosno odoleva vekovima u srcu naše zemlje. Međutim, ono što Kopaonik nudi u toku letnjih meseci, nešto je što se retko gde može videti.

Na ovoj planini, od poslednjeg istopljenog snega, do prvih pahulja, priroda nam nudi – sebe. Bogatstvo flore i faune koju Kopaonik poseduje, kao i raznovrstan sadržaj, Kopaonik čini idealnim za letnji odmor i aktivni turizam.

Kopaonik predstavlja savršenu destinaciju za šetnju uz lagane brežuljke ili planinarenje uz zahtevne staze. U zavisnosti od mogućnosti i kondicije, Vaše je da odaberete stazu i prepustite se čarima prirodnih lepota koju ova planina nudi.

Ono što bismo posebno izdvojili, jeste obilazak gejzira i svetilišta Metođ.

Otprilike na polovini puta između Brzeće i turističkog centra odvaja se pešačka staza, koja nije zahteva i koju bez problema mogu savladati i oni koji nisu navikli na pešačenje planinama.

Staza prolazi kroz gustu šumu, koja se tek po negde proredi i otvara pogled na impozantne planinske masive.

Do gejzira se pešači oko pola sata, a usput se smenjuju četinari, veličanstvene smrče, čija visina doseže i do 40 metara. Veliki broj izvora i rečica preseca put što daje poseban doživljaj ovoj maloj avanturi.

Put koji prati Gvozdačku reku dolazi do gejzira Metođ. Visok je nekoliko metara, a mlaz hladne vode pod pritiskom diže se u visinu. Sam gejzir ovenčan je gustom listopadnom šumom i visokim stablima bukve i smrče.

Gejzir se, kažu, pojavio pre nekoliko decenija i ustalio se.

The gallery was not found!

Od gejzira do samog svetilišta Veliki Metođ ima nekih dvadesetak minuta pešačenja, nešto zahtevnijim stazicama, sa više uspona.

Svetilište se nalazi u maloj pećini, koja se nalazi u samoj litici. Crkvica posvećena Svetom Metodiju smeštena u steni nastala je u tursko vreme. Tu su ljudi ovih krajeva, krijući se od Turaka, dolazili u zbegove, pa i crkvicu uredili u samoj litici.

Oko same crkvice, a i tokom čitave staze nalaze se klupe, koje omogućavaju predah i prepuštanje zvukovima i čarima netaknute prirode.

Svakako, prilikom posete Kopaoniku, neizostavn je i obilazak turističkog centra i Pančićevog vrha.

Turistički centar predstavlja urbanizovani deo Kopaonika, na kome se nalazi veliki broj hotela, restorana, skijaških staza, kao i parkova koji nude bogat sadržaj.

Od turističkog centra žičarom ili pešaka stiže se do Pančićevog vrha.

Uspon traje oko sat vremena i prilično je zahtevan za nekoga ko nije navikao na pešačenje po planinama, tako da se za one koji nisu spremni, preporučuje korišćenje žičare.

Pančićev vrh visok je 2.017 metara i Najviša je tačka ove planine. Naziv vhra je dat u čast Josifa Pančića, srpskog velikana botanike.

Kopaonik svakako vredi posetiti tokom leta. Brojne su staze za laganu šetnju ili zahtevnije uspone i svako će pronaći ono što mu odgovara da bi uživao u prirodnim bogatstvima planine.

Naša je preporuka da odaberete rutu i krenete u avanturu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x