Košar: Normalizacija odnosa nema alternativu, to je danas jasnije nego ikad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)
Podelite vest

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar izjavio je da nema alternative normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da je “to danas jasnije nego ikada ranije”.

“Najpre zato što je stanovništvo koje živi tamo prezasićeno stalnim periodima kriza i tenzija. Zatim, normalizacija je neophodna i zato što uslovljava evrpske integracije Srbije. Treće, iz geopolitičkih razloga, mi ne možemo da dozvolimo da postoji novo krizno žarište u Evropi”, rekao je Košar za list Politika.

On je rekao da je Francuska sa nemačkim partnerima zbog toga preduzela inicijativu (francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju) koja je dobila podršku Evropske unije i zato u punoj meri podržava evropsko posredovanje i plan za deeskalaciju koji je obema stranama uputio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak.

“Mi, nažalost, konstatujemo da odluke koje su donete u Prištini ne idu u cilju deeskalacije i primene Ohridskog sporazuma. Zato smo preduzeli korake kako na bilateralnom, tako i na evropskom planu koji su za posledice imali suspenziju određenih evropskih fondova i saradnje koja je postojala”, naveo je Košar.

On je istakao da je “imperativ da se što pre, odmah, krene ka deeskalaciji i primeni Ohridskog sporazuma”.

“To podrazumeva organizovanje prevremenih lokalnih izbora uz učešće Srba i da odmah počnu razgovori o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Podrazumeva da se na svim stranama napravi razuman izbor i da se strane suzdrže od gestova koji bi mogli da doprinesu pojačavanju tenzija”, naveo je Košar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x