Kosovska policija zaustavila vozila sa referendumskim materijalom na Merdaru, Dačić nije optimista

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Policija Kosova je sinoć oko 22.00 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronadjen štampani materijal za koji se sumnja da je za referendum koji o ustavnim promenama sutra organizuje Srbija, saopštili su.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da “nije preveliki optimista” u vezi održavanja referenduma o promeni Ustava na teritoriji Kosova, ali da je to “još jedan pokazatelj koliko je Priština u ulozi da opstruira svaki dijalog”.

Dačić je za televiziju Prva izjavio da je referendum o promeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosudje, “proba” pred aprilske izbore, jer u organima koji ga sprovode učestvuju i predstavnici opozicije.

Kako je naveo, morao je da “16.000 ljudi predloži u ime opozicije za predstavnike biračkih odbora”, koji će kontrolisati održavanje referenduma.

“Referendum je priprema za izbore i generalna proba”, rekao je Dačić i dodao da je “ponosan” što je dijalog sa opozicijom o poboljšanju izbornih uslova doveden do kraja.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Policija Kosova je saopštila da su “sinoć oko 22.00 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronadjen štampani materijal za koji se sumnja da je za referendum koji o ustavnim promenama organizuje Srbija”.

“Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosudjem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom”, navodi se u današnjem saopštenju

U saopštenju se dodaje da će se slučaj dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da za danas u 14.00 sati zakaže vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati “o nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova”.

Predstavnici i vlasti i opozicije na Kosovu su se prethodnih dana javno izjasnili da su protiv održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Oni su naveli da “otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i medjunarodne prakse”.

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas da su koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković i dvojica vozača kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni iz pritvora kosovske policije i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su dva kamiona sa materijalom za održavanje referenduma zadržana sinoć na administrativnom prelazu Merdare, navodeći da “umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x