Kostić (Dveri): Vučić nema podršku Rusije za implementaciju francusko-nemačkog sporazuma o Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; dveri.rs
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema podšku Rusije za implementaciju francusko-nemačkog predloga o Kosovu, niti će predstavnici ruskog Ministarstva spoljnjih poslova i administracije ubuduće sarađivati samo sa vladajućim strankama u Srbiji, izjavio je danas poslanik Dveri Ivan Kostić.

Kostić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da mu je tokom susreta sa ruskim zvaničnicima na Međunarodnom kongresu Rusofila, koji je od 13. do 15. marta održan u Moskvi, preneto da “Rusija počinje da menja politiku po pitanju Balkana, politiku da samo sarađuje sa strankama na vlasti”.

Istakao je da je “izuzetno važna poruka” da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) “neće imati monopol za saradnju sa Ruskom Federacijom i sa njihovim državnim institucijama”, već da će ruska vlast ubuduće sarađivati i “sa svim patriotskim organizacijama koje se zalažu za saradnju sa Rusijom i za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije”.

“Učestvovalo je 85 delagata (na kongresu u Moskvi) iz 42 države sveta, jedini iz Srbije bili su članovi Dveri koji su tamo predstavljali ‘patriotski blok’. Učestvovali su najviši predstavnici (ruske) adminstracije koji su nadležni za spoljnje poslove, izabrano je rukovodstvo tog Međunarodnog kongresa od 12 članova, jedan od njih je član Dveri”, rekao je Kostić.

Kostić je kazao da je to “nova faza odnosa Srbije sa Rusijom”, kao i da su predstavnici Dveri imali prilike da “razgovaraju par minuta” i sa ruskim ministrom spoljnjih poslova Sergejom Lavrovim, kome su preneli da se “80 odsto naroda u Srbiji” ne slaže sa aktuelnom politikom Vučića u vezi “francsko-nemačkog ultimatuma”.

“Odgovor od ruskog ministra spoljnjih poslova je da ni oni ne veruju u pozitivan ishod tih pregovora po Srbiju i da nastavljaju da insistiraju na dijalogu u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, rekao je Kostić.

On je istakao da, i devet meseci nakon formiranja parlamenta nakon poslednjih izbora, “i dalje ne postoji institucionalna saradnja Skupštine Srbije i ruske Dume i da za to vreme “nijedna zvanična delegacija nije otišla u posetu ruskoj Dumi iako su imali pozive u okviru međunarodne saradnje”.

“Delegacija Dveri je prva zvanična delegacija (iz parlamenta) koja je otišla i bila na prijemu u ruskoj Dumi”, rekao je Kostić.

Kostić je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zbog prihvatanja francusko-nemačkog predloga o Kosovu podnese ostavku i raspiše izbore.

Dodao je da “posle završetka sukoba u Ukrajini dolaze novi, bolji dani za Srbiju”, kao i da se nada da će “nova Vlada u Crnoj Gori povući priznanje Kosova i izaći iz NATO pakta”, nakon čega ne bi bio više validan Vučićev argument da je Srbija “okružena” zemljama NATO pakta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x