Kostić (Dveri): Zvanični Beograd mora javno da podrži rukovodstvo Republike Srpske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: dveri.rs
Podelite vest

Potpredsednik pokreta Dveri Ivan Kostić ocenio je danas da bi rukovodstvo Srbije moralo da usaglasi stavove sa Republikom Srpskom kada su u pitanju legitimitet visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i sankcije koje su najvišim predstavnicima tog entiteta uvele SAD.

“Najnoviji napadi na rukovodstvo Republike Srpske iziskuju potrebu da (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić i Vlada Srbije preispitaju svoje stavove po pitanju davanja legitimiteta visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu”, naveo je Kostić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je primio Šmita u zvaničnoj poseti u Beogradu, čime mu je “bez ikakve potrebe dao legitimitet”.

“Njegov legitimitet ne priznaju rukovodstvo Republike Srpske, ali ni Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, pošto on za svoju misiju nije izglasan u tom najvišem telu Ujedinjenih nacija”, kazao je potpredsednik Dveri i dodao da je to nedavno potvrdio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres).

Govoreći o sankcijama koje su SAD uvele najvišim zvaničnicima Republike Srpske, pod optužbom da su podržali Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Kostić je ocenio da je to “još jedan dokaz da kolektivni Zapad više nema nikakav demokratski kapacitet da reši nagomilane probleme u BiH”.

“Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, mora da brani prava naših sunarodnika u Republici Srpskoj, jasno iskaže svoj stav po ovim pitanjima i usaglasi političke stavove sa zvaničnicima Republike Srpske, jer jedino jedinstveni možemo da očuvamo interese srpskog naroda u svim državama na Balkanu gde nas ima”, naveo je Kostić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x