Kovačević (Nova D2SP): Država glavni krivac za propuste u EPS-u

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: EPS
Podelite vest

Predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da najava poskupljenja struje za osam odsto i gasa za deset odsto predstavlja još jedan korak u pogrešnom smeru u borbi za uspostavljanje balansa između plata građana i inflacije.

On je, kako je saopšteno, rekao da je najgore što se najavljenim povećanjem ne pominju u javnosti dodatne takse, porezi i druga davanja, iskazana na računima, koja gotovo dupliraju procenat poskupljenja.

“Licemerno je i porediti u javnosti poskupljenje ovih energenata sa njihovom cenom u Evropi jer su plate građana Srbije nekoliko puta manje od plata građana Evrope, pa je tako ovaj trošak nekoliko puta i teži Srbima nego što je građanima Evrope”, rekao je Kovačević.

Dodao je da su “nestručnost ljudi podobnih za ministrovanje u Vladi Srbije i potcenjivanje značaja prethodnog iskustva za predvođenje resora Ministarstva energetike i Elektroprivrede Srbije, pre a i sada, najdirektniji krivci za česta poskupljenja”.

Pravilnije bi bilo, kako je rekao, trošak energenata kompenzovati većom angažovanošću ljudi, pojačanom efikasnošću u svim sferama energetskog sistema i smanjenjem broja zaposlenih u proizvodnji i distribuciji struje i gasa, pa tek onda povećanjem cena.

Zbog toga, prema njegovim rečima, teret potrebe poskupljenja treba da nosi država i budžet Srbije, a ne njeni građani jer je država glavni krivac za propuste u energetskom sistemu koje hitno treba da popravi.

“Sadašnji koncept Vlade Srbije, kojem se stranka Nova D2SP izričito protivi, je da se narod stepenastim povećanjem cene energenata anestezira od osećaja značajnog troška kao ‘žaba u loncu’ kojoj pojačavate temperaturu vode sve dok se ne skuva”, rekao je Kovačević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x