Kovačević (Nova D2SP): RFZO neplaćanjem obaveza upropaštava apoteke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik stranke - Da se struka pita Vladimir Kovačević, Foto: BetaPhoto/Pres-sluzba NS - D2SP
Podelite vest

Lider Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević ocenio je danas da Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) neplaćanjem obaveza “upropaštava apoteke i ugrožava snabdevanje građana lekovima”.

Kovačević je u saopštenju naveo da RFZO, na današnji dan, “ima višemesečne neizmirene finansijske obaveze prema apotekarskom sektoru”.

Dodao je da su neizmirena dugovanja, po ispostavljenim računima, između tri i šest meseci.

Ocenio je da će “iscrpljivanjem tog sektora, nestručno rukovodstvo ovog državnog fonda biti direktan krivac za potencijalne nestašice lekova”.

Napomenuo je da “za kašnjenja u izmirivanju obaveza prema ovom sektoru nema nikakvog opravdanja”.

Dodao je da svi radnici i njihovi poslodavci putem isplate plata redovno plaćaju svoje obaveze prema ovom fondu, koje, kako je kazao, nisu male.

“Prihodi RFZO-a, po isplaćenom neto minimalcu za novembar, u iznosu 35.555,62 dinara, iznose na teret radnika 2.470,36 dinara i isto toliko (2.470,36 dinara) na teret poslodavca”, rekao je on.

Kazao je da su ukupno davanje 14 odsto, “i to svakog meseca”.

“Građane Srbije zanima, zbog ovog kašnjenja u izmirivanju obaveza, gde je njihov novac otišao?”, naveo je Kovačević.

Kazao je i da je nezadovoljstvo među radnicima i poslodavcima malih i srednjih preduzeća raste i zbog nemogućnosti lečenja u državnim ustanovama kada je ono potrebno.

Rekao je i da su čekanje na pregled i intervencije i dalje nagomilavaju.

Naveo je i da je “postalo uobičajeno da se oni kojima je potrebna hitna zdravstvena nega obraćaju privatnom sektoru umesto državnom kojeg su platili”.

Kazao je da Nova D2SP insistira na reformi zdravstvenog sistema i socijalne politike.

Kovačević je objasnio da se to odnosi na uvođenje zakonske opcije da se poslodavci i radnici mogu opredeliti za plaćanje lične zdravstvene zaštite državi ili privatnom sektoru, a kako je kazao, ne da se, kao do sada, računi plaćaju bez obzira da li se usluga lečenja sprovodi ili ne.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x