Kovačević (Nova-Da se struka pita): Država se opet zadužuje da bi pokrila gubitke EPS-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Predsednik stranke - Da se struka pita Vladimir Kovačević, Foto: BetaPhoto/Pres-sluzba NS - D2SP
Podelite vest

Predsednik Nove stranke-Da se struka pita (D2SP) Vladimir Kovačević danas je izjavio da se država opet zadužila, u iznosu od milijardu dolara, verovatno da bi pokrila gubitke Elektroprivrede Srbije (EPS).

“Juče nam je ministar finansija saopštio iz UAE da smo se uspešno zadužili, sa kamatnom stopom od tri odsto, za još milijardu dolara, a ja ne mislim, niti bilo koji domaćin u Srbiji, da taj čin predstavlja ponos i uspeh, niti se na takav način treba objašnjavati”, naveo je Kovačević u saopštenju.

On je istakao da se aktuelna vlast prethodnih deset godina zaduživala 1,7 milijardi evra godišnje i hvalila “ničim zasluženo, da se jeftino zaduživala i time razduživala skupo uzete kredite prethodnika”.

“Ova vlast preuzela je spoljni kreditni dug u iznosu od 14,5 milijardi evra, a danas je on, po javnim podacima, 31,5 milijardi evra. Po računici stranke koju predvodim i stručnih ljudi u njoj, taj stvarni iznos je veći od 36 milijardi evra, zajedno sa međudržavnim biletarnim investicionim ugovorima”, naveo je Kovačević.

Po njegovoj oceni, oni koji sada zadužuju državu neće brinuti kako će se taj novac vratiti.

“Ostaje otvoreno pitanje da li će se ova milijarda dolara utrošiti na pokrivanje gubitaka EPS-a ili kreditnih dugova koji nisu ni planirani da se vrate, a dospevaju u narednim mesecima, u iznosu od 6,6 milijardi evra. Da li će se utrošiti na investicije, ali samo one pogodne za propagandu, vidljive na oko, ili će se država opredeliti, što je savet Nove-D2SP, da konačno sagradi gasna skladišta i skladišta nafte takva da nikada više strateške sirovine ne skladištimo u tuđim dvorištima, kakvo je danas dvorište Mađarske, sa nadom da će nam gas kad ustreba baš tad i biti na raspolaganju?”, upitao je Kovačević.

Podsetio je da je država delila kreditne pare građanima “kao da su naše, a nisu, hvalili se porastom BDP-a, a od te vrste prihoda, koji su nam strane fabrike donele, nemamo baš ništa”.

“Stranci uvoze kompletan repromaterijal, oplemene ga jeftinim srpskim radom i sve izvezu na tržišta van naše zemlje. Građani Srbije imaju mali ili gotovo nikakav ćar od toga. Veliki ćar ima samo država jer se poziva na prihode države, BDP je skoro duplo veći, pa se onda, valjda, mogu i duplo zaduživati”, ukazao je Kovačević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x