Kovačević o krijumčarskim grupama migranata: Jedno bezakonje rađa drugo bezakonje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/MUP Srbije
Podelite vest

Pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević izjavio je da se kriminalni svet krijumčarenja migranata stvara iz nezakonitih praksi graničnih organa zemalja koje čine spoljne granice Evropske unije, koje guraju ljude iz jedne zemlje u drugu, prebijaju ih i krše njihova osnovna prava.

Kovačević je u autorskom tekstu za nedeljnik Vreme ocenio da “jedno bezakonje rađa drugo bezakonje”, odnosno da bi za situaciju sa krijumčarskim grupama migranata na severu Srbije “prvooptužene” trebalo da budu najviše političke figure upravo tih država koje čine spoljne granice EU.

“Oni se mogu svrstati ili u kategoriju saizvršilaca ili podstrekača, ali svakako na vrhu piramide odgovornosti i od njh bih otpočeo krivični postupak, ili bilo koji drugi postupak političke ili moralne odgovornosti”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, nakon tih političkih figura, trebalo bi se spustiti na starešine graničnih policija koje dalje u lancu sprovode politiku kršenja zakona, ustava i međunarodnih konvencija, a potom na direktne počinicoce nezakonitih graničnih praksi – od graničnih policajaca, preko vojnika, do civilnih dobrovoljaca “koji svoje sociopatske potrebe namiriju kroz zlostavljanje izbeglica i migranata”.

U drugu kategoriju “kriminalaca/optuženika”, Kovačević je naveo da bi trebalo staviti organizovane i transnacionalne krijumčarske grupe, koje se u Srbiji sastoje od lokalnih vojvođanskih “kriminalaca i secikesa, lokalnih policajaca, taksista, vlasnika hotela”.

“Ali, ako je suditi po istraživanjima Saše Dragojla i Ksenije Pavkov, i viših pripadnika bezbednosnih službi”, naveo je on.

Na samom kraju, kako je dodao Kovačević, našli bi se izbeglice i migranti pojedinci koji su ušli u tu “šemu” i kojima je dozvoljeno da na teritoriji Srbije, “u ime svojih poslodavaca rade šta hoće i kako hoće” sa svojim sunarodnicima i ljudima koji su možda u zemlji porekla doživeli istu sudbinu – rat, nemaštinu, gubitak najmilijih…

Naglasio je da ih te okolnosti ne lišavaju krivične odgovornosti za to što rade na severnim granicama Srbije, ali da je ta odgovornost individualna.

“Da krivična odgovornost nije individualna, onda bismo mogli da svim policajcima koji krše zakon ‘lupimo etiketu’ korupcije, ili drugog vida bezakonja, svim lekarima etiketu ‘nesavesnih’ za pojedinačne slučajeve nesavesnog lečenja, svim pripadnicima BIA ili VBA etiketu dilera droge ili ubica zbog Jovanjice, ili svim izbeglicama i migrantima etiketu ubica, krijumčara i otmičara zbog pojedinaca koji to rade na severnim granicama”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim rečima, među oštećenima zbog svega toga su pre svega izbeglice i migranti, potom građani vojvođanskih sela koji svake večeri slučaju pucnjavu, zatim pripadnici policije i drugih službi čije kolege blate njihovu uniformu i struku, a na kraju i sami građani Srbije koji žive u “medijskom ludilu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x