Kragujevac: Menja se satnica početka Velikog školskog časa, građani negoduju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: A.S.
Podelite vest

 Spomen park “Kragujevački oktobar” i grad Kragujevac obavestili su o izmenjenoj satnici održavanje manifestacije Veliki školski čas u subotu 21. oktobra, kao i služenja molebana, zbog čega je je danas oštro reagovalo Udruženje građana “Prvi na skali”.

Kako je najavljeno, Veliki školski čas će, početi u 10.30 časova, a moleban kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima biće služen u 10.00.

Agencija Beta nije mogla da dobije informaciju ni u Gradskoj upravi niti u Spomen parku koji je razlog izmene satnice koja se poštuje decenijama, niti se organizator o tome zvanično oglasio.

Udruženje “Prvi na skali” koji je i sadržajem svog portala posvećen Kragujevcu i “Kragujevačkom oktobru”, pozvalo je danas “ustanovu koja predstavlja zaštitnicu tradicije, vrednosti i identiteta Grada, da sačuva višedecenijski termin Velikog školskog časa od 11 časova svakog 21. oktobra, u trajanju od 45 minuta”.

“Snagom autoriteta Vaše ustanove, možete da utičete na donosioce odluke da ovogodišnji Veliki školski čas ne počne u 10.30 i ne traje kraće od 45 minuta, kako se naknadno najavljuje”, navedeno je u saopštenju.

U programu Oktobarskih svečanosti 2023, javno dostupnom na sajtu Grada od 11. oktobra, najavljen je redovni termin od 11.00 časova.

Na stranici “Vesti” sajta Gradske uprave do sinoć nije bilo navođenja drugog termina, niti se pojavio na drugim društvenim mrežama.

Taj termin je i na sajtu ključne ustanove u organizaciji Velikog školskog časa – Spomen-parka “Kragujevački oktobar”.

Kako navode iz Udruženja, sa više gradskih adresa dobili su nezvaničnu potvrdu da Veliki školski čas zaista ranije počinje i kraće traje, ali niko nije dobio objašnjenje za ovaj presedan.

Najavljeno je da će, ukoliko bude i zvanične potvrde ranijeg početka i kraćeg trajanja Velikog školskog časa, u sadejstvu sa sugrađanima, biti zatražena i odgovornost za “činjenje nečega što niko nikada nije učinio u Šumaricama od kada postoji Veliki školski čas”.

Takođe, pozvaće i sugrađane da se okupe kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u subotu 21. oktobra i zadrže do 11.45, kada će u znak neslaganja sa Odlukom sa svojih telefona da puste zvuk školskog zvona kojim se završavao svaki Veliki školski čas, do ove godine.

Na ovogodišnjoj komemorativnoj i antiratnoj manifestaciji “Veliki školski čas” biće izvedena poema “Šum, Šumarice” pisca Darka Cvijetića u režiji Marka Misirače.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x