Kreni -promeni: Peticija za oduzimanje dozvole PINK-u i HAPPY-u

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Zadruga, pink.rs
Podelite vest

Kampanja “Kreni-promeni” pokrenula je peticiju za oduzimanje dozvole za emitovanje programa dvema televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Kao razlog navode scene nasilja u dužem periodu koje  se mogu videti u rijaliti programima.

Prethodnih dana smo po ko zna koji put bili svedoci fizičkog nasilja u jednom od rijaliti programa. Muškarac u punoj snazi je vređao i tukao devojku pred milionskim auditorijumom. I po ko zna koji put izostala je reakcija nadležnih organa. Tamo gde nadležni organi ćute regovaćemo mi građani.

Nije se oglasio REM, nije se oglasila televizija koja taj program emituje, nije se oglasilo ni tužilaštvo. Njihovo ćutanje znači samo jedno: država tretira nasilje kao javno dobro. Kada čitamo o neslavnim rekordima ubijanja žena, koje svake godine obaramo kao da je reč o Olimpijskoj disciplini, poneki zvaničnik izađe i da nemuštu i jalovu izjavu, a onda ode na Happy ili Pink da uputi diretnu podršku kršenju zakona, saopštili su.

 

Bilo koja vrsta nasilja na nacionalnim frekvencijama je zakonom zabranjena, i pred vlastima postoje samo dva puta: da predstavnici naroda u Skupštini izglasaju kako je nasilje poželjno i da se sa ovom praksom nastavi i da se po sili važećih zakona televizijama Happy i Pink ne dodeli nacionalna frekvencija

“Znamo da će oni, kao i uvek, probati da pronađu treći put, da se zarad podrške spolja deklarativno zgroze nad onim što se dešava, ali da u privatnom razgovoru poruče nadležnima kako ne dolazi u obzir da se bilo šta promeni.  Znamo da u ovakvoj državi nema druge nego da građani dignu glas”, smatraju.

“Po slovu zakona, ove televizije su okarakterisane kao opšti pružaoci medijskih usluga, što znači da moraju da imaju dokumentarni, kulturni, naučno-obrazovni i dečiji program. Ove dve televizije sa dečijim programom imaju veze samo kada u studio pozovu lokalnog političara za kog svedoci tvrde da podvodi maloletnice, i mi imamo obavezu da stanemo na put takvim gadostima, bez obzira na potencijalna neslaganja, politička razilaženja ili različita opredeljenja. Već vidim, pitaš se, dragi čitaoče, kako će sat vremena kulturnog programa da unapredi godine celodnevnog maltretiranja, a ja bih te podsetio da prst soli koji stavljamo u ručak od bljutave smese pravi poslasticu.
Podigni glas”, kaže Luka Tripković, koji je zajedno sa timom Kreni-promeni potpisao ovo saopštenje.

Argument koji često slušamo glasi: puštamo šta narod voli. Lažu! Pre samo dve nedelje Evropu je očarala umetnica koja je imala samo jednu priliku da se pojavi na nacionalnoj frekvenciji. Konstrakta je svojim nastupom postala nacionalni, regionalni i evropski fenomen. A onda su pokrenuta pitanja – ko je ova žena i gde je bila do sada? Bila je van interesovanja televizija, jer, navodno, narod voli da gleda nasilje. Pa neće biti.

“Do kraja meseca je konkurs za obnovu nacionalnih frekvencija. Zato je vrlo važno da podignemo naš glas. Pozivam te da potpišeš peticiju da se nacionalnim televizijama PINK i HAPPY ne dodele ponovo nacionalne frekvencije”, ističu iz udruženja Kreni-promeni.

 

https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/oduzeti-dozvolu-pink-u-i-happy-u.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x