Kreni-Promeni: Širom Srbije 7. februara predaja peticija za besplatnu pratnju tokom porođaja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Dnevnik printscreen
Podelite vest

Pokret Kreni-Promeni pozvao je danas udruženja građana, nevladine organizacije i pojedince da se prijave za organizaciju prikupljanja potpisa i podnošenja peticija u njihovim gradskim porodilištima, povodom zahteva da država omogući besplatnu pratnju porodiljama tokom porođaja, kako bi se smanjio problem akušerskog nasilja.

Izvršna direktorka Kreni-Promeni Marina Pavlić izjavila je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravlja da će taj pokret organizovati predaju svih peticija koje budu prikupljene u lokalnim sredinama 7. februara, pojedinačno u porodilištima u gradovima za koje su prikupljene.

Zainteresovani mogu da se prijave za obuku na sajtu Kreni-Promeni.

Ona je rekla da je Ministarstvo zdravlja “potpuno ignorisalo” peticiju sa više od 190.000 potpisa, koju je taj pokret predao pre nedelju dana sa istim zahtevom – da se porodiljama omogući besplatna pratnja, i da se povodom toga nije oglasilo.

Pavlić je rekla da je Ministarstvo imalo “jedinstvenu priliku da učini nešto dobro za buduće mame” na republičkom nivou i podsetila da je takvu peticiju već prihvatila Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici, u čijem porodilištu se, prema optužbama Marice Mihajlović, 12. januara dogodilo akušersko nasilje čija je ona bila žrtva, i zbog čega joj je beba umrla.

Kazala je da je cilj da se besplatna pratnja porodiljama omogući u svim porodilištima u Srbiji, i navela da takvu praksu već ima porodilište Narodni front i još neka porodilišta u kojima se pratnja porodilji tokom porođaja plaća.

“Ima trenutno 70 porodilišta širom Srbije u kojima to može biti mogućnost”, kazala je Pavlić.

Predstavnica Kreni-Promeni iz Pančeva Ana Svilar je pozvala građane iz tog grada i opština koje gravitiraju prema njemu, da potpišu peticiju za mogućnost besplatne pratnje porodiljama tokom porođaja i pozvala građane da se okupe prilikom predaje peticije u tom gradu.

“Renovirajte porodilišta, to je lepo, ali treba da renovirate i lekarske prakse”, rekla je Svilar.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x