I cene drugih poljoprivrednih proizvoda povećane su za poslednjih godinu dana prema podacima Republičkog zavoda za statistiku po više desetina odsto.

Krompir u Srbiji od prošle godine skuplji 193 odsto, uvoz velikih količina iz Francuske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Krompir je u aprilu ove godine u Srbiji bio 193 odsto skuplji nego u isto vreme prošle godine jer su prošlogodišnja suša i veliki uvoz, uglavnom iz Francuske, destimulisali domaću proizvodnju, izjavio je danas direktor Agro-mobil kompanije iz Guče Ratko Vukićević.

On je za Betu rekao da je rod krompira 2020. godine bio rekordan u Srbiji i da su proizvodjači njime hranili stoku i bacali ga, a prošle godine je bila suša, pa je ponuda značajno smanjena, a istovremeno se uvoze ogromne količine.

“Pretprošle godine rod krompira nikad nije bio bolji, pa je bila velika ponuda i kilogram je u veleprodaji koštao 15-20 dinara i nije mogao da se proda, pa su ga prozvodjači bacali”, rekao je Vukićević.

Dodao je da prošle godine, zbog suše, rod bio manji pa je u veleprodaji cena bila oko 50 dinara.

Vukićević je rekao da je 2021. godine uvezeno oko 50.000 tona krompira, uglavnom iz Francuske, a i ovog proleća se uvozilo iz te i drugih zemalja po oko 10.000 tona mesečno. To, prema njegovim rečima, destimuliše proizvodjače, pa odustaju od proizvodnje.

Vukićević je rekao da Agro-mobil proizvodi oko 3.000 tona krompira tako što otkupljuje to povrće od manjih proizvodjača i nudi ga velikim kupcima.

“Snabdevamo manje proizvodjače neophodnim repromaterijalom i otkupljujemo krompir i to je jedini način da oni opstanu. Verujem da će se uvoz povećavati i da će se godišnje u Srbiju uvoziti i do 100.000 tona krompira”, rekao je Vukićević.

Istakao je da je veoma teško prodati krompir velikim stranim trgovačkim lancima u Srbiji i da je ulazak tog domaćeg povrća na njihove police praćen velikom korupcijom, pri čemu kvalitet nema nikakvog uticaja na njihov izbor.

On je rekao da Agro-mobil izvozi krompir u Albaniju i Makedoniju i da je prinudjen da ga proda i po ceni koja je niža nego na domaćm tržištu da bi zadržao kupce.

I cene drugih poljoprivrednih proizvoda povećane su za poslednjih godinu dana prema podacima Republičkog zavoda za statistiku po više desetina odsto.

U periodu od aprila 2021. do istog meseca ove godine najviše su poskupela žita za 43 odsto, samo pšenica 51,6 odsto, a kukuruz 40 odsto, potom i stoka i živina za 38,7 odsto.

Cene ribe više su 30,5 odsto, a proizvoda od ribe 68 odsto, jaja 33,8 odsto, a mleka 24,1 odsto.

Povrće i voće su pojeftinili, povrće tek za jedan odsto, dok je kod voća cena pala za 27,6 odsto. To su jedina dva proizvoda iz ove grupe koja su ovog aprila jeftinija nego prošlog.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x