Slava Svetih surduličkih mučenika, koji su pre tri godine uvršteni u kalendar Svetih

KRSNI HOD u čast Svetih surduličkih mučenika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Djordje Bojanic
Podelite vest

U crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici juče je služena  Sveta arhijerejska liturgija na sećanja Svetih surduličke mučenika koju su predvodili episkopi vranjski Pahomije i bregalnički Marko, piše urednik glavni urednik sajta Srpska istorija.

Foto: Djordje Bojanic

Nakon službe usledile su litije oko hrama sa moštima Svetih mučenika surduličkih, a odmah zatim krenuo je KRSNI HOD do stratišta Duboka dolina gde je postavljeno spomen obeležje, posle više od sto godina.

Foto: Djordje Bojanic

“Prošle godine posle više od jednog veka uspeli smo da organizujemo prvi KRSNI HOD DO DUBOKE DOLINE U SURDULICI. Mesto stradalaštva srpskog naroda od bugarskih okupatora, procenjuje se da je ubijeno između 4.000 i 6.000 Srba, na zverski način. Bugarski okupatori su 1915-18. Surdulicu pretvorili u klanicu Srpskog naroda. I ove godine je ovaj dan koji obeležava događaj koji moramo da pamtimo da nam se ne bi ponovo ponovio, obeležen onako kako dolikuje”,  naglašava Đorđe Bojanić.

Na mestu stratišta obratio se vladika vranjski Pahomije :

“Ovde bi bilo najbolje da ništa ne govorimo, to bi bilo najprikladnije, jer ovo mesto je ćutalo 100 i više godina i ovde su postradali oni koji su se samo trudili da pravedno žive i istrajavaju u istini koju su nasledili od svojih predaka iz raznih mesta Srbije. Oni su bili zapostavljeni i zaboravljeni od mnogih, čak i od svojih srodnika, a mnogi srodnike nisu ni ostavili, ali Gospod ih nije zaboravio. Kroz celu istoriju crkve Božije Hrišćani su stradali, oni se danas raduju što smo se okupili ovde da se setimo njih i da ih više nikada ne zaboravimo, da ih vratimo u pamćenje, da niko više nikada ne može da kaže kako oni nisu stradali, jer ih je crkva Božija upisala u red svetitelja. Sveti sinod usvojio je i predlog da se uvede Orden Surduličkih mučenika, tako da ćemo dogodine ovde moći da dodeljujemo i taj orden. Nadamo se da će uz napore lokalne samouprave uspeti da se ovde izvrši i prenamena zemljišta i da se dogodine postavi i kamen temeljac za izgradnju crkve,“ poručio je vladika Pahomije.

Na kraju se pristupilo polaganju venaca.

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x