Krupajsko vrelo nebrušeni SMARAGD istočne Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

KRUPAJSKO VRELO: Vidi Srbiju
Podelite vest

Krupajsko vrelo je turistički biser istočne Srbije, nalazi se između sela Milanovac i Krupaja u podnožju planine Beljanice. Put do same destinacije je ne tako dobar i pun krivina, ali se taj trud na kraju isplati, jer niko nije ostao ravnodušan pred smaragdnim plavetnilom Krupajskog vrela.

Krupajsko vrelo spada u grupu kraških vrela. Temperatura vode na izvoru se kreće od 9-11°C.

KRUPAJSKO VRELO: Vidi Srbiju

Prvobitni izgled vrela je bio drugačiji, jer je izgradnjom betonske brane za potrebe obližnjeg mlina, jezero dobilo drugačiji oblik. Sada to jezero ima dužinu od 40 i širinu 17 metara. Do sada je istraženo da jezero jeste duboko 123 metra. Krupajsko vrelo, kao i mnoga kraška, se odlikuje bitnim promenama u količini vode koju iznedri tokom jedne godine.

Voda koja danas puni jezero, nekada je isticala iz pećine, velikom snagom, praćena hukom vode. Nakon izgradnje brane vidi se samo deo otvora pećine, a prvobitni izvor je potopljen.

Pored Krupajskog vrela ovde je značajan i termalni izvor sa temperaturom vode od 26.5°C. Ovaj lokaliteti su zaštićeni kao spomenici prirode od nacionalnog značaja u površini od 9 hektara.

Pored nedostatka parkinga i nedovoljno obeleženog smera kretanja turista, većih zamerki novinari redakcije Vidi Srbiju nisu imali.

“Prosto je neverovatno da smo čekali čitavih 30 minuta kako bi sišli do samog jezerceta i napravili par fotografija. Još mi se nikada nije desilo da negde čekam da bih se slikala, to je malo ubilo svu čar ali na to smo skoro već navikli”, komentar je naše novinarke.

Naša preporuka je i da nikako ne planirate obilazak ovog turističkog bisera vikendom, jer su upravo tih dana gužve neizbežne.

KRUPAJSKO VRELO: Vidi Srbiju

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x