Kućica na steni pleni lepotom prizora: Drina je nosila sedam puta, osma odoleva (FOTO+VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Luka Stojković
Podelite vest

Časopis Nacionalna geografija posvetio je ovom simbolu Bajine Bašte jedan broj, kada je u jednom njihovom takmičenju proglašena za fotografiju meseca avgusta 2012. godine. Upravo tada privukla je pažnju svetskih medija. Već marta 2013. godine engleski “Dejli mejl” posvetio je “Kućici na Drini” članak na temu kako toliko godina odoleva divljoj prirodi. “Biznisinsajder” svrstao je u top 16 najčudnijih kuća na svetu, a mi imamo tu sreću da nam je upravo ovo “svetsko čudo” na dohvatu ruke.

Kućica na steni nalazi se na desnoj obali reke Drine, tik uz planinu Taru na samo nekoliko kilometara od Bajine Bašte u Zlatiborskom okrugu u zapadnoj Srbiji.

Foto: Luka Stojković

Kućica je po postojećim podacima sagrađena u leto 1968. godine, za potrebe ribara i kajakaša iz bajine Bašte kako bi ostavljali opremu. Meštani kažu da je kućica nastala  od dasaka srušene šupe. Iste godine posle samo nekoliko meseci kućica je srušena i svaka veća voda je nosila novonapravljenu. Nove su bile sagrađene i nakon nekoliko godina ali su uvek nicale jače i stabilnije.

Drina je ukupno sedam puta rušila kućicu i ova koja danas prkosno stoji na steni je osma.

“Ovo je osma kućica na steni koja je napravljena na višem nivou od prethodnih kako bi se izbeglo rušenje sa većim vodostajem”, kažu u grupi avanturista “Green bear” koji rado prihvataju zadatak da turiste provedu i prošetaju Tarom. Ipak, kažu one najinteresantnije priče čuju se od meštana, zato ih je dobro i upoznati.

Današnja kućica je obnovljena 2011. godine, prkosno stoji i pokazuje svu svoju odvažnost i lepotu.

Foto: Luka Stojković

Kućica na steni je poznata i pod imenom Zelenika, a po njoj turisti upoznaju čitav region Podrinja. Voda Drine koja ima boju smaragda dodatno lepim čini ceo prizor, koji kad je sunčano prosto izgleda nestvarno.

Kućica na Drini ima veliku pažnju medija ali i velikog broja inostranih i domaćih turista koji su zbog nje i prevalili na hiljade kilometara, kako bi uživali u lepoti.

LEGENDA

Legenda kaže da je glavni „krivac“ za nastanak stene u Drini srpski narodni junak Marko Kraljević. Želeći da pređe na drugu obalu Drine a da mu njegov čuveni konj Šarac ne ukvasi noge on je sa bajinobaštanskog vidikovca Crvena stena bacio ogromnu stenu u reku. Šarac je sa jedne obale skočio na novonastalu stenu i odskočio na drugu obalu Drine, a po pričama najboljih poznavalaca tajni ovog mesta na steni se i dan danas mogu videti otisci Šarčevog kopita.

JEDNODNEVI IZLTETI U SRBIJI EPIC HOLIDAY

Foto: Luka Stojković

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x