Kurti: Izjava Blinkena o situaciji na severu Kosova naivna i beskorisna

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Olivier Matthys
Podelite vest

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je reakciju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za situaciju na severu Kosova naivnom i beskorisnom.

U izjavi za Gardijan, kako prenosi koha.net, Kurti je izrazio negodovanje zbog izjave Blinkena koji je ocenio da je odluka o upotrebi sile za ulazak u opštinske zgrade na severu doneta “protiv saveta” SAD i evropskih partnera i da su “tenzije eskalirale na nepotreban način”.

Tu izjavu Blinkena, Kurti je nazvao “omekšavanjem” prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i štetno, već je u isto vreme i veoma naivno. Možda će sekretar Blinken ovo dodatno objasniti jednog dana, ali to definitivno nije bilo od pomoći”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je kasnije razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i da je Eskobar tražio od kosovskih vlasti da gradonačelnike presele u druge objekte ili da rade od kuće, što je Kurti odbio.

“Ne možemo da imamo virtuelnog gradonačelnika, mi smo demokratska republika. Demokratska republika se ne može predati fašističkoj miliciji”, dodao je on.

Kurti je naveo i da je “sreća” što juče nijedan pripadnik Kfora nije izgubio život.

Više od 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a povređeno je u sukobima u ponedeljak, zbog čega je vojna alijansa objavila da će poslati još 700 vojnika na Kosovo.

Nasilje na severu počelo je od petka, kada su albanski gradonačelnici opština sa srpskom većinom ušli u opštinske objekte uz pomoć policijskih snaga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x