Kurti najavio sastanak s komandantom KFOR-a o barikadama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/European Council/Zucchi Enzo/DS
Podelite vest

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas sastanak s komandantom Kfor-a Anđelom Mikeleom Ristučijem da bi se razjasnilo kako će se rešavati barikade na severu i istakao da se one ne mogu beskonačno tolerisati.

Kurti je rekao na konferenciji za novinare da će se posle Božića sastati s komandantom Kfora kako bi doneli odluku.

“Kfor nam je tražio neko vreme. Dali smo malo vremena, ali smo svedoci da su danas prošle dve nedelje otkako je 11 barikada postavljeno severno od reke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja”, kazao je on.

Kurti je naveo i da se “KFOR uvek zalagao za mirno i bezbedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja”

“To je bila glavna vrednost koju je KFOR afirmisao u ove 23 godine i više posle rata na Kosovu“, kazao je Kurti.

Dodao je da su “dali vremena” KFOR-u upravo zato što se, kako je objasnio, sloboda kretanja smatra osnovnom vrednošću na Kosovu sa stanovišta te misije. Komandant KFOR-a, general Anđelo Mikele Ristuči je juče izjavio da uklanjanje barikada treba postići kroz dijalog.

Pozvao je sve strane da se uzdrže od, kako je preneto, “provokativnog pokazivanja sile” i da se svi angažuju na konstruktivan način kako bi se omogućila bezbednost i slobodno kretanje na Kosovu.

“KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog”, objavio je KFOR u petak.

KFOR je saopštio i da prati stanje na severu Kosova i “imaju pune kapacitete, uključujući osoblje, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice”.

Dodali su i da to mogu da urade bilo gde na Kosovu, pod mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x