Kurtijev uslov za smanjenje prisustva policije na severu Kosova hapšenje napadača na KFOR i policiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/European Council/Zucchi Enzo/DS
Podelite vest

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je od policije zatražio da “postepeno i proporcionalno” smanjuje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, uz uslov da “postoji vladavina prava”, odnosno da “kriminalci” koji su napali policiju i KFOR budu “privedeni pravdi”.

Kurti je naveo i da Kosovska policija treba da bude i dalje prisutna u zgradama opštinskih uprava na severu Kosova jer po njegovim rečima, na tom području ima “raznih ekstremista i kriminalnih grupa”.

“Za Kosovsku policiju svaka opština je ista i njihovo delovanje je zasnovano na Ustavu”, rekao je Kurti novinarima u Prištini.

On je kazao i da će o eventualnom odlasku u Brisel na nastavak dijaloga s Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija.

Kurti je kazao da će sačekati posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca.

“Kada budem imao podatke na osnovu posete policajcima koji su taoci Srbije kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i saopštiću je”, rekao je Kurti.

Visoku predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezef Borel najavio je za 22. ili 23. jun sastanak na visokom nivou predstavnika Kosova i Srbije na kojem bi se razgovaralo o deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Ni Kurti ni Vučić do sada nisu potvrdili učešće na tom sastanku, najavljujući da će to učiniti ovih dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x