Lajčak: Ako spor Srbije i Kosova ne bude rešen naredne godine, potrajaće decenijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je narednih godinu dana idealan period za rešavanje kosovskog pitanja i da bi spor dve strane mogao da potraje decenijama ako ta prilika bude propuštena.

Pošto je na severu Kosova došlo do smirivanja, uz uklanjanje barikada koje su Srbi postavili na putevima, Lajčak je za briselski portal Politiko rekao da sadašnja usredsredjenost rukovodstava SAD i EU na spor Beograda i Prištine predstavlja povoljnu okolnost.

“U ovom trenutku imamo veoma povoljne okolnosti: pažnju najvišeg rukovodstva u SAD i Evropskoj uniji, i imamo veoma dobru saradnju EU-SAD, tako da je ovo prava prilika, negde do decembra 2023. ili početkom 2024. godine”, naveo je Lajčak.

Budući da su izbori za Evropski parlament u proleće 2024. godine, a predsednički izbori u SAD u novembru te godine, Lajčak je upozorio da će proces, ako do tada ne bude sporazuma, morati da počne ispočetka.

“Ako se vratimo u krizu i sukobe, onda možemo da zaboravimo na rokove”, dodao je Lajčak koji je pre mesec dana rekao da bi kraj marta 2023. mogao da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Povodom najnovije krize koja je ove nedelje okončana potvrđivanjem da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever Kosova bez saglasnoti komandanta KFOR-a, i davanjem garancija da Srbi neće biti procesuirani zbog postavljanja barikada, Lajčak je rekao da “veruje da je to rešilo problem, ali tenzije ostaju visoke”.

“Nivo nepoverenja je viši nego ikada ranije. Ono što je sada zaista važno jeste da se ne dozvoli nova kriza. Važno je da lideri Kosova i Srbije počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa”, naveo je Lajčak.

Lajčak koji učestvuje u diplomatskim naporima sa predstavnicima SAD i NATO-a, rekao je da te aktivnosti neće prestati, i dodao da je suština postavljanja kraja marta kao roka za postizanje sporazuma ukazivanje na neophodnost da do toga dođe.

Foto: BetaPhoto/European Council/Olivier Matthys

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i premijer Kosova Aljbin Kurti spremni su da se sastanu, ali da je “problem ishod”

“Poslednja dva sastanka su bila korektna u smislu atmosfere, ali se vizije dvojice lidera nisu preklapale”, kazao je slovački diplomata.

Lajčak je izrazio nadu da “za nedelju dana neće izbiti nova kriza” na severu Kosova, jer bi u tom slučaju “moglo da se zaboravi na normalizaciju odnosa”.

Najnovija kriza na severu Kosova počela je 10. decembra, kada su Srbi postavili barikade na putevima, protestujući zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Pantić je optužen za organizovanje napada na nove članove opštinskih izbornih komisija na severu Kosova, imenovane posle novembarskog povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

Barikade su uklonjene juče, pošto je Pantić odveden iz policijskog u kućni pritvor, i pošto je na slobodu pušten student Nikola Nedeljković, uhapšen u junu na Gazimestanu i prvostepeno, “zbog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti”, osudjen na osam meseci zatvora, ali je Apelacioni sud u Prištini početkom decembra odlučio da mu kaznu skrati za dva meseca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x