Lajčak danas u Beogradu sa Vučićem

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)
Podelite vest

Specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak boraviće danas u Beogradu, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak Vučića i Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, počeće u 11 časova, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Slovački diplomata dolazi u Beograd uoči sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, najavljenog za 16. novembar u Briselu.

Lajčak je 7. novembra posetio Prištinu, ali se nije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, već sa njegovim zamenikom Bisljimijem. Narednog dana se sastao i sa liderima kosovske opozicije.

Sa Bisljimijem i opozicionim liderima Lajčak je razgovarao o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji je u Prištinu i Beograd, Kurtiju i Vučiću, 21. oktobra donela “velika petorka”, odnosno predstavnici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao “moderan i izbalansiran evropski predlog”, bilo je reči i na odvojenim sastancima Kurtija i Vučića sa liderima EU, Francuske, Nemačke i Italije 26. oktobra u Briselu.

Vučić i Kurti su tada odvojeno razgovarali sa Lajčakom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i liderima Francuske, Nemačke i Italije, Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, a potom i sa savetnicima lidera tri najmoćnije evropske zemlje.

Posle tih sastanaka, Borel je izjavio da su zapadni predstavnici “izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog” za osnivanje ZSO i insistirali da strane iskoriste tu priliku, ali da dogovor lidera Srbije i Kosova “nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi”.

Vlada Kosova je tada saopštila da je Kurti na sastancima ponovio da je spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, dogovoren u februaru u Briselu, ali da Vučić to nije želeo.

Vučić je posle sastanaka izjavio da je papir koji je “velika petorka” donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu “dobra osnova” za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dan posle tih sastanaka, 27. oktobra, Šolc, Makron i Meloni su pozvali Beograd da isporuči faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, a Prištinu da pokrene proceduru za formiranje ZSO, navodeći da strane u suprotnom “rizikuju da izgube važne prilike”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je kasnije da faktičko priznanje kosovske nezavisnosti znači da Beograd treba da primeni Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x