Lajčak i Bisljimi: Postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji na severu Kosova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

 Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak i šef kosovskog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bisljimi potvrdili su sinoć da je postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Međutim, nisu precizirali o kakvim koracima se konkretno radi.

Prvo je Lajčak napisao da je danas u Bratislavi vodio “intenzivne razgovore” sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem na temu smirivanja situacije.

“Dogovorili smo se o prvim koracima ka ostvarenju ovog cilja”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Bisljimi je takođe na svom Tviter nalogu potvrdio dogovor o “neophodnim koracima kako bi se obezbedila efikasna, zakonski osnovana deeskalacija situacije sa fokusom na normalizaciju i primenu vladavine prava”.

Tenzije na severu Kosova podignute su krajem maja kada su albanski gradonačelnici pokušali uz pomoć policije da uđu u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

EU je  zatražila od Kosova da odmah deeskalira situaciju na severu, da raspiše nove izbore i da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa. Od Srbije je, pak, zatraženo da obezbedi bezuslovno učešće Srba na izborima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x