Lajčak i Eskobar od danas u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/European Council)
Podelite vest

Zvaničnici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, dolaze danas iz Prištine u dvodnevnu posetu Beogradu, u nastojanju da spreče novu eskalaciju tenzija na severu Kosova.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, i Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, intenzivirali su diplomatske aktivnosti posle prošlonedeljnih neuspelih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu.

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspeli da reše spor u vezi sa merama reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, ali su se saglasili da nastave pregovore preko posrednika.

Vučić će danas posle podne prvo razgovarati nasamo sa Lajčakom, a potom će im se pridružiti Eskobar.

Pre dolaska u Beograd, Lajčak i Eskobar će danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarati sa predstavnicima Srba.

Beograd, 3.2.2022 – Zamenik pomocnika americkog drzavnog sekretara Gabrijel Eskobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Pristine Miroslav Lajcak obratili su javnosti na konferenciji za novinare sedistu Delegacije EU u Srbiji. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Posle jučerašnjih sastanaka sa Kurtijem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani u Prištini, Lajčak je rekao da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog dešavanja na severu Kosova 31. jula, dok je Eskobar kazao da su i od srpske i od kosovske strane dobili garancije da će biti izbegnuti novi incidenti.

Lajčak je rekao da će nastaviti razgovore sa obe strane radi pronalaska rešenja za pitanja tablica i ličnih dokumenata i dodao da ne očekuje da se “bilo šta loše” desi u narednim danima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel 18. avgusta, kako bi dve strane postigle dogovor o gorućim pitanjima, čime bi bila izbegnuta mogućnost nove eskalacije tenzija 1. septembra.

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe, koje poseduju srpska lična dokumenta, od 1. avgusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. avgusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na severu Kosova 31. jula, Kurtijeva vlada je, na zahtev SAD, odložila do 1. septembra primenu mera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lična dokumenta i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Eskobar od Kurtija juče zatražili da odloži primenu mera reciprociteta za još tri meseca.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x