Lajčak: Pripreme za predstojeći sastanak dijaloga na visokom nivou u punoj brzini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograd Priština Miroslav Lajčak rekao je u svom izveštaju o protekloj nedelji da su u “punoj brzini” pripreme za predstojeći sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou i da je prethodna nedelja bila ispunjena sastancima u tom smislu.

“Pripreme za dijalog na visokom nivou 14. septembra su u punoj brzini i radimo ka pozitivnim ishodima”, napisao je Lajčak na Fejsbuku sinoć u svom redovnom osvrtu na prethodnu nedelju.

On je naveo da je nedelju počeo u Briselu sastankom sa članovima Evropskog parlamenta (EP) koji učestvuju u procesu razgovora sa Skupštinom Srbije, Matjažom Nemecom i bivšim članom EP Knutom Flekenštajnom.

Kasnije se u utorak sastao sa komandantom Kfora generalom Anđelom Ristućom sa kojim je, kako je rekao, razmenio mišljenja o razvoju situacije na kosovu i podelio procene o potencijalnim izvorima za buduće tenzije. Lajčak je izrazio zahvalnost Kforu na “vitalnom radu na izgradnji bezbednog okruženja na Kosovu”.

U sredu je u Briselu razgovrao sa zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem o tome kako napredovati u normalizacijom odnosa.

Takođe se sastao sa Arturom Lorkovskim, direktorom Energetske zajednice da istraži moguće oblasti saradnje i razgovara o energiji kao deo dijaloga.

“Svojom jedinstvenom ekspertizom Energetska zajednica doprinela je mapi puta za energiju koju smo usvojili u junu prošle godine”, napisao je Lajčak.

Kasnije tokom protekle nedelje Lajčak je, kako je naveo, otputovao u Berlin gde je imao važne sastanke u kancelariji kancelara i u ministarstvu spoljnih poslova.

Sastao se sa direktorom u ministarstvu spoljnih poslova Tjorvenom Belmanom (Tjorven Bellmann) i glavnim savetnikom kancelara za spoljnu i bezbednosnu politiku u Jensom Pletnerom (Plotner).

Rekao je da su razgovarali o dijalogu i potencijalnim “iritantima” pitanjima i podelili očekivanja za sasstanak na visokom nivou i razgovarali o daljoj strategiji. “Posvećenost i snažna podrška Nemačke nastavlja da bude dragocena”, napisao je Lajčak.

On je rekao da je na kraju nedelje uspeo u Briselu da razgovara sa prijateljem, britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan lorodom Stjuartom Pičom, o nedavnim razvojem događaja u regionu.

“Procena lorada Piča o bezbednosnoj situaciji, kao iskusnog stručnjaka u toj oblasti, je uvek dobro došla, napisao je Lajčak.

U Briselu 14. septembra treba da bude održana nova runda dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x