Lajčak: Sledeće nedelje moguće postizanje važnog dogovora Beograda i Prištine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da će sledeće nedelje biti postignut “jedan važan dogovor” u okviru tog procesa.

Lajčak je za Juronjuz Albanija rekao da će sledeće nedelje biti održan novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, a najavio je i mogućnost trećeg susreta lidera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, pre leta u Briselu.

“Nadam se da ćemo uspeti da objavimo jedan veoma važan dogovor (sledeće nedelje), a nadam se i da ćemo dvojicu lidera okupiti u Briselu, na trećem samitu, pred letnje praznike”, kazao je Lajčak.

Lajčak nije precizirao na koju se oblast odnosi potencijalni dogovor. Ocenio je da je u briselskom dijalogu dosta posla urađeno i da ima napretka, iako to nije bilo toliko očigledno.

“Istina je da se dva glavna pregovarača sastaju svakog meseca u Briselu i da razgovaramo o nizu konkretnih pitanja, kao što su implementacija sporazuma koji su postignuti pre nekoliko godina, ali nisu sprovedeni. Razgovaramo i o aktuelnim pitanjima kako bismo bili sigurni da se ne pretvore u potencijalne probleme, a u poslednje vreme radimo i na budućnosti sporazuma o normalizaciji”, kazao je slovački diplomata.

Lajčak je rekao i da među državama članicama EU postoji veoma čvrsto mišljenje da je Kosovu odavno trebalo odobriti viznu liberalizaciju.

“Nema sumnje da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog sistema i problem je opet u nedostatku konsenzusa. Ali mogu reći da se ovo pitanje mnogo češće pokreće između zemalja članica, na sastancima raznih evropskih tela, tako da mislim da je blizu. Ne usuđujem se da kažem datum, ali to dolazi i to kažem sa potpunom sigurnošću”, naveo je Lajčak.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x