Lajčak sutra u Prištini, možda i Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ponovo će sutra otputovati u Prištinu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE). Pozivajući se na diplomatske izvore RSE dodaje da nije isključena mogućnost da Lajčak poseti i Beograd.

Prošle sedmice Lajčak je o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine razgovarao s britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Peach) i specijalnim nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom (Sarrazin).

Lajčak je na Tviteru objavio da je o dijalogu Beograda i Prištine razgovarao i s ministrom spoljnih poslova i državnim skeretarom Švedske kao predsedavajuće EU, Tobijasom Bilstromom (Tobias Billstrom)o Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson), kao i s pomoćnicom zamenika ministra za Evropu Kanade Sandrom MekKardel (McCardell).

Lajčak je u Prištini 25. januara imao radnu večeru s kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem (Bislimi).

Prethodno je, 20. januara, s predstavnicima SAD, Francuske, Nemačke i Italije boravio i u Prištini i u Beogradu, radi razgovora s Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o planu EU za Kosovo.

Posle sastanka u Prištini Lajčak je rekao da je petorka od Kurtija očekivala “veće razumevanje mogućnosti koje nudi predlog EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, dok je u Beogradu kazao da je Vučić pokazao “odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x