Lavrov: Sigurni smo da će Srbija nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da ruske vlasti znaju kakav se pritisak vrši na Srbiju povodom rata u Ukrajini, ali da su sigurne da će Beograd nastaviti sa pametnim izborom u toj situaciji.

“Duboko uvžavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriju i privrženost tradicionalnim prijateljima. Sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji”, rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je kazao da Moskva na Balkanu vidi “pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju” i dodao da Zapad “pokušava da vrši izolaciju Rusije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN”, o rezolucijama kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, prenose Novosti.

“Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska”, naveo je Lavrov.

Povodom podrške Prištine Kijevu, Lavrov je rekao da je Rusija “upozoravla na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine” i da se zalagala da se (kosovsko) pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

“Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno, oni ćute. Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila. Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste”, kazao je.

Šef ruske diplomatije je rekao i da bi Beograd mogao da bude lokacija za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

“Beograd je sjajan grad i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa on je adekvatan za pregovore. Ipak, mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori u Istanbulu, ali smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd”, kazao je Lavrov.


(Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP)

Na pitanje o tome kako će funkcionisati Naftna industrija Srbije i Gasprom u uslovima sankcija, rekao je da je “ubeđen da je to pitanje koje će biti rešeno”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x