Lazić: Sumnjamo u procene NBS o smanjenju inflacije od novembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Procene guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanke Tabaković, iznete na Odboru Skupštine Srbije za finansije, da će inflacija od novembra meseca imati opadajuću putanju, smatramo neozbiljnim, rekao je predsednik Odbora za ekonomiju Nove D2 SP Željko Lazić, saopštila je ta stranka.

Na inflatorne faktore direktno će, kako je rekao, uticati cena energenata, nafte, posebno gasa, a ako se tome doda šteta zbog nemara i lošeg vođenja Elektroprivrede Srbije (EPS), koja se procenjuje na dve -tri milijarde dolara, zbog skupog uvoza struje i uzimanja kredita da bi se platila, “nema govora o opadajućoj inflatornoj krivoj”.

“Ne zaboravimo da statistika i finansijska analitika nastupaju posledično, a oni koji su joj skloni najčešće su teoretičari, bez želje da potcenjujem, te kao takvi ne bi trebalo da iskazuju prognoze jer oni čitaju mrtva slova na papiru, a ja bih rekao i ‘frizirane’ brojeve koji ulepšavaju stvarnost”, rekao je Lazić.

Dodao je da nije istina da je međugodišnja inflacija u avgustu ove godine bila 13,8 odsto, a da je “možda taj podatak tačan samo po osnovu podataka koje potpisuje Miladin Kovačević (direktor Republičkog zavoda za statistiku)”.

“Tvrdimo da su izneti podaci iz pera NBS tačni samo onoliko koliko su tačni i podaci koji su im dostavljeni”, rekao je Lazić.

Istakao je da je “inflacija u zamahu, jer je deo namirnica poskupeo više od 70 odsto”.

“Šećer je poskupeo sa 63 dinara po kilogramu na 110 dinara, što je 75 odsto, juneći but sa 700 dinara po kilogramu na 1.300 dinara, što je 86 odsto, jaja sa nekadašnjih 14 dinara po komadu na 25 dinara, što je 79 odsto, a gde je dizel gorivo, gde je ogrev… Spisak je podugačak”, rekao je Lazić.

On je rekao da moli sve službenike države da budu odgovorniji prema javno iznetim podacima.

U Novoj D2SP, prema njegovim rečima, odgovornih ljudi ima mnogo, a analize koje rade značajno odstupaju od onih iz NBS.

“Naše prognoze o inflatornom bregu su i dalje rastuće i u naredna tri meseca inflacija neće opadati, bez obzira što će cene nekih proizvoda usporiti ili čak pasti”, rekao je Lazić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x