Lazović (NDMBGD): Narodna inicijativa o zabrani rudarenja litiujuma nije u skupštinskoj proceduri

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović je rekao danas da Narodna incijativa o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji nije, u zakonom predviđenom roku, došla do poslanika Skupštine Srbije.

On je u Skupštini Srbije, na konferencija za novinare Zeleno-levog poslaničkog kluba, pokreta Ne davimo Beograd rekao i da ta inicijativa nije ni u skupštinskoj proceduri.

Podsetio je da su tu inicijativu pokrenuli organizacija “Kreni – promeni ” i Savez ekoloških organizacija Srbije a da potpisima je podržalo više od 30.000 građana.

Kazao je i da bi, prema zakonu, nakon predaje materijala, potpise građana trebalo da proveri nadležni skupštinski odbor a potom i resorno ministarstvo i da o tome obavesti parlament.

Objasnio je i da ako lista potpisnika nije u skladu sa zakonom, da bi o tome bi trebalo da budu obaveštene organizacije koje su pokrenule tu inicijativu.

“Ništa od ovoga se nije desilo u predviđenom roku i zabrinjava nas što te inicijative nema ni u skupštinskoj proceduri”, rekao je Lazović.

Dodao je da je zato predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću uputio šest pitanja među kojima je i pitanje da li je parlament primio narodnu inicijativu

Prema Lazovićevim rečima, pitanja su i da li su preduzete radnje da se lista potpisnika inicijative proveri i da li je nadležni skupštinski odbor formirao komisiju za to.

“Obećali smo da ćemo kao poslanici, u institucijama nastaviti borbu koju smo započeli na ulici protestima i blokadama i smatramo da parlament treba se izjasni o našim predlozima”, rekao je on.

Podsetio je da su se poslanici stranaka na vlasti na konstitutvnoj sednici novog saziva Skupštine Srbije pozitivno izjašnjavali o projektu Rio Tinta, te naveo da bi voleo da se objasni šta je u tom projektu pozitivno.

Upitan o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mu je velika greška bilo odustajanje od projekta Rio Tinto, Lazović je rekao da se Vučić o tome izjašnjvaa kao o svojoj greški ali da, kako je ocenio, zapravo nije imamo nikakvu nameru da odustane od Rio Tinta.

Lazović je rekao i da je bilo pritisaka na neke od stručnjaka da odustanu od podrške toj incijative, ali ne i na članove Ne davimo Beograd.

Narodna inicijativa o zakonskoj zabrani rudarenja litijuma i bora je, kako je ranije saopšteno, predatata Skupštini Srbije 18. juna.

Narodnu inicijativu je potpisao 38.191 građanin a prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi skupština ima rok od 30 dana da odgovori, odnosno proveri validnost prikupljenih potpisa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x