Lekari članovi SSP traže ostavku ministarke zdravlja Danice Grujičić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Novo jutro printscreen video
Podelite vest

Grupa medicinskih radnika, članova Stranke slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je situacija u zdravstvu ostala loša i u mandatu ministarke zdravlja Danice Grujičić i zatražila njenu ostavku.

SSP je prenela “otvoreno pismo” 12 lekara i medicinskih radnika iz Resornog odbora te stranke za zdravstvo, upućeno ministarki u kojem piše da od kada je ona preuzela mandat “nikome nije bolje”.

“Posle nepunih 300 dana od kada ste preuzeli odgovornost za zdravstveni sistem možemo samo da konstatujemo da nikome od vašeg ministrovanja u Srbiji nije bolje”, navedeno je u pismu.

Navedeno je i da je ministarka, “umesto da ponudi rešenja za nedostatak zdravstvenih radnika, loše uslove rada, liste čekanja” proizvodila nove probleme.

“Od početka vređate i ponižavate kolege, naročito najmlađe kojima ste poručili da su razmaženi, a onda im praktično onemogućili da samostalno biraju šta će specijalizirati”, piše u pismu.

Navedeno je i da je ministarka “povećala broj pregleda koje lekar treba da obavi” i ukazano da je “tako skratila vreme koje zdravstveni radnici imaju da posvete pacijentu”.

“Zahtevali ste da se zdravstvenim radnicima ukine dopunski rad u privatnoj praksi, ali se niste izborili za značajno povećanje plate”, dodaje se u pismu.

Ukazano je i da su plate zdravstvenih radnika u Srbiji manje nego u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji”, a pogotovo u zapadnoj Evropi.

“Mirno sedite u Vladi Ane Brnabić koja najavljuje izgradnju stadiona, a pacijenti ne mogu da se leče u najbližim domovima zdravlja koji se rekonstruišu unedogled”, dodaje se.

Kao primer su u pismu naveli rekonstrukcju Doma zdravlja u beogradskom naselju Železnik.

Smatraju i da ministarka, iako se biranim rečima obraćala medicinskim sestrama, ništa nije učinila da im obezbedi veća primanja, reguliše status i da ih oslobodi održavanja soba, kreveta…

“Zbog toga one masovno odlaze iz Srbije”, navodi se u pismu.

Navedeno je i da je ministarka “potpisala ugovor sa kockarnicama koje krše zakone” i, kako je ukazano, ne obaziru se na zahteve da objekte izmeste na propisane razdaljine od škola,

“Nakon toga ste dopustili da dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici ( u beogradu) dođe na korak od zatvaranja”, piše u pismu.

Navedeno je i da je Grujičić, i kao ministarka, pre svega koleginica i lekar, i da bi trebalo da je, kako je ukazano, pre svega obavezuje Hipokratova zakletva.

“Jedini način da to dokažete je da podnesete ostavku”, dodaje se u pismu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x