Litar benzina u Grčkoj premašio dva evra i raste

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov, File
Podelite vest

Neviđen je skok cena tečnih goriva u Grčkoj kao posledica poskupljenja sirove nafte na 130 dolara po barelu zbog rata u Ukrajini, piše danas atinski privredni list “Ikonomikos tahidromos”.

Povećanja cena su “kataklizmična ne samo iz dana u dan, već i iz sata u sat”, a prosečna cena bezolovnog benzina u Grčkoj sada prelazi dva evra po litru, piše list.

Cena lož-ulja koje koriste individualne kotlarnice stambenih zgrada u grčkim gradovima, dostiže ili premašuje 1,5 evra po litru na šta utiče i današnje zahladnjenje i najava mećave u velikom delu Grčke.

Bezolovni benzin je u Grčkoj danas skuplji za više 40 odsto nego početkom ove godine, a lož ulje za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Predstavnici vlasnika benzinskih pumpi su čak rekli da tempom kojim se tržište kreće, cene bezolovnog benzina narednih dana mogu dostići i 2,5 evra po litru, posebno ako nafta i dalje bude poskupljivala na međunarodnom tržištu.

To stvara ogromne probleme u domaćinstvima, a posebno kod onih koji svakodnevno ili često moraju da putuju automobilom na posao ili jer nemaju drugo prevozno sredstvo, ukazuje list. Zbog straha od korona virusa mnogi ne žele da koriste javni prevoz.

Danas je prosečna cena 95-oktanskog bezolovnog benzina u Atini i okolini 2,030 evra po litru, što je i prosečna cena za Grčku. U oblasti Soluna prosečna cena tog benzina je 2,020 evra po litru, a na Kikladama bila blizu 2,2 evra po litru.

Prosečne cene dizela su iznad 1,8 evra po litru čime nastaju uslovi za velika poskupljenja robe zbog povećanja troškova kamionskog prevoza, što se očekuje da će se preneti na maloprodajne cene, odnosno na potrošače. Porast cene dizel goriva ove godine premašuje 54 odsto.

Slična je situacija i drugde u Evropi, te je, na primer, cena bezolovnog benzina (E10) i dizela na pumpama u Nemačkoj prvi put premašila dva evra po litru, saopštio je nemački Opšti automobilski klub (ADAC).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x