Ljajić: Procenjena šteta u turizmu za pet meseci blizu 300 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Rasim Ljajić; Foto: srbija.gov.rs
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da još nema zvaničnih podataka ali da se očekuje da će šteta u turizmu za prvih pet meseci, nastala usled krize izazvane koronavirusom, iznositi približno 300 miliona evra.

Ljajić je u emisiji „Osvrt“ najavio da će se naša zemlja u narednom periodu fokusirati na domaće turiste i goste iz regiona, a da od 15. maja kreće i kampanja za kinesko tržište preko Alibabine platforme „Fligi“.

Hotelijeri procenjuju gubitke na 230 miliona evra, a agencije između 50 i 70 miliona evra, naveo je on i dodao da će gubici preciznije biti poznati tek na kraju godine.

Zbog jaka prva dva meseca u ovoj godini, kako je naveo, Srbija ima samo 8 odsto manje dolazaka turista u prvom kvartalu ove godine u odnosu na period januar – mart prošle godine.

Ljajić je objasnio da Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 podrazumeva da svi građani koji su uplatili turistički aranžman do 15. marta imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Prema njegovim rečima, ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do navedenog datuma, građani imaju pravo na povraćaj uplaćenih sredstava.

Potpredsednik Vlade je, govoreći o održavanju velikih manifestacija u Srbiji, preneo da je u kontaktu sa organizatorima, koji se i dalje pripremaju za održavanje manifestacija, istakavši da bi bilo turistički bitno da se one održe, ali ne po cenu zdravlja.

On je napomenuo da pravo na turističke vaučere za odmor u Srbiji imaju penzioneri, nezaposleni, registrovana poljoprivredna gazdinstva i zaposleni, za koje je do sada limit bila plata od 60.000, ali je sada pomeren na 70.000 dinara.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x